SZAKEMBEREKNEK

Születni – újjászületni csoport Budapesten

ELMARAD!

A csoportot Orosz Katalin klinikai szakpszichológus, transzperszonális terapeuta dolgozta ki.
A csoport vezetői az Orosz Katalin által vezetett Születés Kísérleti Műhely (SZKM) tagjai:

Dobai Szende pszichológia BA, pszichodráma asszisztens

Bodor Zoltán mentálhigiénés szakember, transzperszonális terapeuta, fókuszolás-orientált terapeuta

A hétvégi csoporton megismerkedünk a születés alapvető tényeivel, amilyen szemszögből a pici baba tapasztalja azokat. Majd imaginációs és test-munka gyakorlatok segítségével közelítünk saját szubjektív élményeinkhez. Nem alkalmazunk hipnózist vagy más szuggesztív módszert, hogy mindenki saját belső állapotának megfelelő módon tudjon felidézni és megérteni annyi emléket, amennyinek feldolgozására készen áll. A csoport harmadik fontos része az átélt élmények feldolgozása, hiszen e nélkül nem is beszélhetünk önismeretről. Ennek fontos eszközei az élmények leírása és lerajzolása, valamint a megosztás és a csoportot követő legalább fél éves terápiás folyamat.

 

Néhány előzetes gondolat a csoporthoz:

A születés életünk első nagy problémája, melyet meg kell oldanunk. A magzati lét már nem folytatható, nagyobb térre, más feltételekre van szükségünk, hogy tovább fejlődhessünk. Így életünk első nagy változása egyúttal a születés, mely minden későbbi probléma megoldás alapmintázatává is válik. Azt tanuljuk meg, hogyan kell megváltozni, illetve hogyan lehet egy problémát megoldani. Életünk menetében azután számtalan esemény adódik, amikor ez a minta pereg le, ismétlődik a folyamat.
Ezért van nagy jelentősége a születési trauma célirányos korrekciójának. Éppen a változásra való nyitottságot segít kialakítani, felismerni az élet alapjait, mely ott szunnyad az értelem határai mögött, és csak szellemi belátással, valamint hatékony eszközökkel tárható fel. Amikor valaki átmegy ezen a csodálatos folyamaton, visszatér születéséhez, felismeri és elkezdi feldolgozni a hatását, valósággal újjászületik.
A születés az élet alapvető kötődésének, az anya, az apa és az újszülött kisbaba egymás iránti elkötelezett szeretetének a megalapozása. Ebben kiemelkedő szerepe van a születés alatt az együttműködésnek és a születés után közösen megélt intim hangulatú óráknak.
A születés az édesanya és az édesapa számára is rendkívüli történés. Akik ezt közvetlenül átélik, azoknak így vagy úgy fontos emlékké válik. A szülés prevenciójához ezért az egyik fontos lehetőség a szülők saját születési élményének feldolgozása. Így az anya és az apa érzelmileg kevésbé van lekötve saját születésének érzelmi maradványaival. Figyelmüket, érzelmi odafordulásukat sokkal nagyobb mértékben tudják gyermekük szükségleteire irányítani, és ezáltal csökkentik születési traumáját.

A csoport előtt egy első beszélgetést folytatunk az új jelentkezőkkel. A csoport után még hosszabb ideig, akár hónapokig zajlik az „emésztés”. Ennek során újabb emlékek bukkanhatnak fel, és megtörténhet, hogy mindez érzelmileg igénybe vesz minket. Ez természetes következmény, melyről tudomást kell vennünk, időt kell ráfordítanunk. A tréninget követően egy hónappal csoportmegbeszélést tartunk a tréningen átélt élmények utógondozása céljából.

A részvétel olyanok számára javasolt, akik vállalják, hogy a csoport után még legalább fél évig egyéni terápiás folyamatban maradnak az általuk választott szakember segítségével.

 

Gyakorlati tudnivalók:
A csoport részvételén 26 év az alsó korhatár, várandósokat erre a csoportunkra nem tudunk fogadni.
Helyszín: Perinatus Alapítvány, Budapest 1125 Bp, Szilágyi Erzsébet fasor 35. I/8.

A csoport minden nap 9 órakor kezdődik, várható befejezés az első két napon 21-23 óra között, a harmadik napon befejezés 20-22 óra között.

 

Utánkövetés: a csoport után 4-6 héttel, közösen egyeztetett időpontban 4 óra.

A tréningen részt vehetnek laikus segítőként néhányan azok közül, akik korábban már elvégezték a csoportot. A részvétel célja a többi résztvevő segítése, valamint a folyamat tudatosítása és az átéltek elmélyítése. Az ő számukra ingyenes a részvétel.

Díjak:
A tanfolyam díja: 90.000 Ft – ez tartalmazza az utánkövető alkalom díját is.
Az első interjú díja ezen kívül 15.000.- Ft.

A jelentkezést az első interjút követően 20.000 Ft előleg befizetésével fogadjuk el.

Esetleges lemondások kezelése:
A csoport megkezdése előtt több mint egy héttel történő lemondás esetén az addig befizetett részvételi díjból/előlegből 5.000 Ft kezelési költség levonása után a fennmaradó összeget visszautaljuk. Egy héten belüli lemondás esetén az előleget nem áll módunkban visszatéríteni.

Hozzunk magunkkal:

  • puha, könnyű ruhát, melyben könnyen mozgunk
  • füzetet, írószert
  • ha van kedvenc takarónk vagy kispárnánk
  • könnyű ennivalót (esetleg ebédet is) mindhárom napra

A csoport ideje alatt a mobil telefon és egyéb IT eszköz használata csak kivételes esetekben, előzetes megbeszélés alapján engedélyezett.

Javasoljuk, hogy a csoportot követő héten minél kevesebb plusz elfoglaltságuk legyen a résztvevőknek, semmi komoly munkát ne végezzenek. Ha tehetik, vegyenek ki egy-két nap szabadságot. Az egész hétvégén kerüljék a szeszesital vagy kábító anyagok fogyasztását, a nehéz ételeket és az éjszakázást. Fogyasszanak viszont több folyadékot.

 

Jelentkezni a telefonszám megírásával a kheiron@kheiron.org címen lehet.

 

Dobai Szende

Csoportvezető(k):

Bodor Zoltán

mentálhigiénés szakember, transzperszonális terapeuta, fókuszolás-orientált terapeuta


1957-ben születtem Budapesten. 1983-ban végeztem a budapesti orvostudományi egyetemen orvosként, de mint orvos, csak a kötelező katonaidő alatt dolgoztam egy évet. Már az egyetem alatt is a festészet vonzott, festő lettem, azóta is ezen a pályán vagyok. Négy felnőtt gyermekem és hat unokám van. 44 éves koromban önismereti munkába kezdtem. Ennek része volt az is, hogy részt vettem születéscsoportban is, ahova aztán segítőnek hívtak. Ebben a segítő szerepben és környezetemben is megtapasztaltam, hogy vannak emberek, akiknek pontosan rám, az én személyemre van szükségük nehézségeik elviselésekor. Hogy ilyenkor jobban helyt tudjak állni, beiratkoztam a mentálhigiénés segítő szakember képzésre a Károli Egyetemre. Ezt 2017-ben fejeztem be. További képzéseken 2019-ben Orosz Katalinnál (3 év) transzperszonális terapeuta, a Magyar Szomato- és Pszichoterápiás Egyesületnél (4 év) 2023-ban fókuszolás-orientált terapeuta lettem. Munkám során az önmagunkhoz, a velünk lévő átélt élményhez és a társas környezetünkhöz való kapcsolódást tartom a legfontosabbnak. Egyéni segítő beszélgetéseket folytatok, egyéni fókusz-folyamatokat kísérek. Az utóbbi négy évben fókusztréner képző csoportot vezettem.Időpont: 2024.05.18 09:00 - 21:00 (lejárt esemény)

Ár: 105 000 Ft

Aktuális programjaink

Lezárult programjaink

x