SZAKEMBEREKNEK

SZÜLETÉS ÉLMÉNYE

Kevesen gondolnak arra, hogy a saját születésük alapvető mintázatként rögzül, melynek a magzati és csecsemőkori tanulási, érlelődési folyamatokban és ezért az egész élet során kiemelt szerep jut.
Születésünk az első fontos, gyökeres változás életünkben, melyet megtapasztalunk, átélünk, és sohasem felejtünk el. Szavakban azonban nem tudjuk kifejezni emlékeinket, hiszen akkor még nem voltak szavaink. A kisbabák jelentős része néhány hónapos korára meg tud birkózni családja segítségével ennek az élménynek a megemésztésével. Ha a kisbaba sír, a társadalmi beidegződés szerint a hasa fáj, de a valóságban ennél összetettebb a helyzet: éppúgy vannak hangulati ingadozásai, emlékei, lelki fájdalmai, mint a felnőtteknek, csak ezeket nem tudja szavakba önteni. Legnagyobb, sírásra okot adó bánata talán az, hogy el kellett hagynia egy teljes biztonságot nyújtó helyet, az anyaméhet.
Kisebb-nagyobb gyerekek egyaránt aktívan kitalálnak, provokálnak olyan játékokat, melynek során a születéskor átélt élményeket hangulatilag, képzeletben újraélik. A játék „mintha” világában saját maga szabályozza a feszültséget, az ismétléssel szelídíti a hatást. Más megfogalmazással: csökken az élményhez tapadó stressz által okozott feszültség. Ennek hatása az, hogy az eredeti élmény mintázata bizonyos fokig korrigálódik, a gyermek felszabadultabb, egészségesebb lesz. Fontos azonban, hogy a családtagok is váljanak képessé arra, hogy gyermeküket támogassák a stressz feldolgozási folyamatában.
Felnőttek számára saját születésük élményanyagának maradványai befolyásoló tényezőként hatnak az egész élet során és különösen a babavárás és a szülés alatt. A csoportmunka során megismerkednek a résztvevők ennek részleteivel, és ez akkor is hatásos, ha saját születésükről gyakorlatilag nincs, vagy alig van információjuk.

A csoportba azok jelentkezését várjuk, akik az önismereti munkában eljutottak saját életükben a fenti kérdésekhez, bármilyen életkorban. Azoknak is ajánljuk a csoporton való részvételt, akiket foglalkoztat a gyermekvárás, vagy esetleg már útban van a kisbaba. Ebben a csoportban fogadni tudjuk a család több tagját is egyszerre. (20 éven felülieket). A csoporton való részvételt ajánljuk a pároknak együtt. A terápiás tapasztalatok alapján funkcionálisan meddő házaspárok számára is lehetőséget kínál ez a csoport arra, hogy elinduljanak egy másik úton saját életük és kapcsolatuk újfajta megértéséhez, és ezáltal változásokhoz. Ennek a mélyreható munkának látható gyümölcseként több esetben kisbaba született már. A csoporton beszélgetések, egyszerű testmunka gyakorlatok és rajzolás segítségével olyan élményeket élnek át a résztvevők, melyek azután tovább segítik őket a tudatosulás és a változás útján.

 

A csoport 2024. június 1-én, szombaton, 10.00-19.00 óra közt kerül megtartásra.

A képzés helyszíne: Aranykapu Műhely, Szeged Lengyel u. 8.

Egy alkalom részvételi díja: 26.000 Ft. 

Mivel ezek rövid csoportok, első interjút nem szoktunk készíteni, hanem a jelentkezési lapon lévő kérdésekre adott válaszok segítségével ismerkednek előzetesen a csoport vezetői a jelentkezőkkel.
A részvétel erősen megmozgatja a hangulati életet, ezért fontosnak tartjuk, hogy felkészülj lelkileg erre. A kérdésekre való válaszadás hozzájárul ahhoz is, hogy elkezdj a témára összpontosítani, emlékezni, töprengeni. Ez mindenképpen megkönnyíti, hogy a csoporton minél több élménnyel gazdagodj.

A kérdésekre válaszolhatsz röviden, de ha kedved és időd van, írhatsz hosszabban is. 

A beszámolót teljes  titoktartással kezeljük, kizárólag egy megbízott felelős munkatársunk és a csoport vezetője férhet hozzá. 

Jelentkezés

Az ÉletTÉRkép csoportokról általánosságban itt tájékozódhat.

 

Csoportvezető(k):

Fabulya Edit

mentálhigiénés segítő szakember, szociológus, transzperszonális terapeuta

Fiatal korom óta szenvedélyesen érdekelnek az emberek közti kapcsolatok és együttműködések, az egyénekben és a közösségekben rejlő fejlődési potenciálok, a kiteljesedés és a szabadság mibenléte. Foglalkoztat, hogy milyen akadályok állhatnak ennek útjában, főként pedig az, hogy mit tehetünk azért, hogy nehézségeinket erőforrásokká alakítsuk.
Munkám során és személyes életemben ennek transzformatív erejét gyakran megtapasztalom és mindannyiszor lenyűgöz ez az átalakulás.
A Kheiron Központban transzperszonális szemléletben kísérek és támogatok különböző személyes és közösségi folyamatokat, szervezek és vezetek önismereti csoportokat, képzéseket, tréningeket, stresszkezelő tanfolyamokat. Hozzám futnak be a Kheironba érkező telefonhívások és e-mailek is, én fogadom az egyéni terápia és a csoportok iránt érdeklődőket egyaránt.

Időpont: 2024.06.01 10:00 - 19:00 (lejárt esemény)

Ár: 26 000 Ft

Aktuális programjaink

Lezárult programjaink

x