életTÉRképe

Egynapos önismereti sajátélményű csoportok:

Változás – Kötődés – Elengedés – Határok – Érintés – Félelem helyett szeretet – Születés élménye

Az egyes részek egymással nincsenek közvetlen összefüggésben, külön-külön látogathatók.

Születésünk alapvető mintázatai összetett módon befolyásolhatják későbbi érzelmi működésünket. Nehéz elképzelni, hogy a világrajövetel egyes mozzanatai összefüggésbe hozhatók mindennapi életünkkel, örömeinkkel, fájdalmainkkal, hiszen látszólag semmiféle közvetlen tapasztalat, emlék nem utal erre. Ugyanakkor elakadásaink érzelmi feldolgozó folyamata segíthet kioldani olyan feszültségeket, melyeket születésünk óta hordozunk magunkban.
A csoportsorozat születésünk tér-képének egy-egy részletét segít beazonosítanunk és feldolgoznunk, ezáltal érettebb viselkedési formákat alakíthatunk ki. Ez a térkép a belső utazásainkban, álmainkban sokszor tükröződő tér-kép, amely nyomravezetőnkül szolgálhat az önismeret titokzatos mélységeiben. A sorozat öt kiemelt témájára a születés élménye jelentős hatást gyakorol, ezek adják az egyes csoportok vezérfonalát (gyász, érintés, kötődés, változás és határok).
Valamennyi csoporton használjuk a megosztás, a lélektani napló, a vezetett imagináció és a rajzolás módszerét. Az egyszerű testmunka-gyakorlatok szintén utat mutathatnak rejtett nehézségeink és vágyaink felfedezéséhez.

Bővebben a csoportokról

 


∴∴∴

ŐSEINK CSARNOKA

Az öröklött családi múlt gyógyítása, önismereti sajátélményű csoport

Időpont: 2023. február 17- 18.

 

A fa gyökere a tápanyagokat, vizet közvetít a lombkorona számára. Ha a fa gyökereit elvágják, a fa fokozatosan kiszárad, életképtelenné válik. A mi gyökereink a múltunk, saját személyes életünk megtörtént eseményei. Ezen túl mélyen be vagyunk gyökerezve családunk, nemzetünk történelmébe. Ezer szállal kötődünk szüleinkhez, nagyszüleinkhez, és az egész emberiség nagy családjának is része vagyunk.
Ezen a hétvégén felfedezhetjük, mit is jelent számunkra családunk gyakran távolinak tűnő lelki öröksége. A gyakorlatok során felismerhetjük mélyebb szinten családtagjaink jelentőségét, azt, hogy milyen hatást gyakorolnak az életünkre. A műhelymunka megelevenítheti azokat a kapcsolatokat, melyek jelentéktelennek tűntek, azokat, melyek tele vannak fájdalommal, nehezteléssel, pedig segít megérteni és megtisztítani. Megtanuljuk tisztelni és elfogadni azokat, akik hatottak ránk, miközben esetleg tetteik egy részével, viselkedésük bizonyos vonásaival nem értünk egyet.
A múltban történtek is hatnak életünkre, hiszen szüleink közvetítésével a meg nem oldott problémák viselkedéses mintázatokban ránk hagyományozódtak. Ezeket szinte változatlanul adjuk tovább, hacsak mi magunk meg nem oldjuk őket. Vajon hogyan neveljük gyermekeinket, unokáinkat, milyen örökséget hagyunk rájuk?
A csoportban tematikus beszélgetések és vezetett imaginációs gyakorlatok segítségével dolgozunk, nem használjuk a Hellinger-féle családállítás módszerét! Családtagok és barátok együtt is részt vehetnek. A csoport létszáma 8-14 fő.

Gyakorlati tudnivalók:
Időpont: péntek 18-21 óráig és szombat 9-18 óráig
A csoportot Gombai Balázs pszichológus és Tamás Dorka transzperszonális terapeuta vezetik.
Részvételi díj: 36.000 Ft
Helyszín: Perinátus Alapítvány, II. ker. Szilágyi Erzsébet fasor 35. 1. em. kapucsengő: 8.

Hozzunk magunkkal:
– Néhány régi családi fotót, nagyszüleink, dédszüleinkről is,
– Családfánkat lerajzolva,
– Füzetet, írószert,
– Könnyű ennivalót (esetleg ebédet is)

Jelentkezni lehet:
Tamás Dorkánál: tamasdorka@tamasdorka.hu +36304745592


∴∴∴

SZEMÉLYES MŰHELYEK KISGYEREKES SZÜLŐKNEK

 

Anyává válni… 12 alkalmas Művészetterápiás Önismereti csoport Édesanyáknak

Napjainkban nagyon meghatározó a társadalom sugallta Tökéletes AnyaKép, amely irreális elvárásokat terhel az Édesanyákra. A folytonos megfelelésben pedig nagyon könnyű elveszni. Fontos tehát tudni, hogy melyek azok az értékek, amelyek mentén megfogalmazzuk az új, Anyai önképünket. A tőlünk telhető legjobbat szeretnénk átadni gyermekünknek, de mi is az, amiből adhatunk?

Miről is fog szólni ez a művészetterápiás önismereti csoport?
Természetesen rólad és az Édesanyaként megtett utadról.
Foglalkozunk a mögötted álló fontosabb eseményekkel és azzal a témával, amelyhez most útmutatást keresel.
Elkészítjük az Anyaságod térképét, amely minden hitem szerint megmutatja majd, hogy merre menj!

És persze végig azt követjük nyomon, hogy TE hogy vagy!
Hogy minden, ami a gyermeked megfoganása, megszületése után VELED történt milyen érzéseket hívott benned elő, hogy hogyan is vagy most Anyaként.

A 12 találkozás alkalmával művészetterápiás módszerekkel, értékes alkotási folyamatokkal találkozhattok. Aggodalomra viszont semmi ok, hiszen a részvételhez semmilyen művészeti előképzettség nem szükséges!

Csoportvezető: Feketéné Kovács Judit mentálhigiénés segítő szakember, művészetterapeuta
Ára: 8000 Ft /alkalom (90 perc)
A csoport teljes díja két részletben fizetendő (2x 48.000 Ft) és tartalmazza az egész csoportfolyamat alatt használatos művészeti eszközöket.

Jelentkezés
További érdekességek
Facebook esemény


Indulatok az Anyaságban – Művészetterápiás Baba-Mama Önismereti csoport

Benned is dúlnak néha az Indulatok Anyaként?

Tudom, hogy erről nagyon nehéz beszélni, mert azt gondolod, hogy elfogadhatatlan, ha egy Anya indulatos és végképp, ha ezt a kisgyermekes mindennapokban éli meg. Pedig mindannyian tudjuk, hogy néha igazán idegörlő helyzetekben kell helyt állnunk és
borzasztóan nehéz hideg fejjel maradni. Emberek vagyunk. Érző lények. Természetes, hogy néha, vagy az intenzív Anyai évek alatt gyakrabban kiborulunk.

Az Indulatok az Anyaságban egy olyan 3 hónapon átívelő intenzív önismereti utazását, amelyben hétről-hétre dolgozunk az érzéseinkkel, indulatainkkal. A csoporton megismerjük Anyaságunk jelentősebb érzéseit, dolgozunk az őket övező testérzetekkel. A nehezebb érzések mögött pedig kutatjuk majd a szükségleteket, amelyek mentén megfogalmazzuk azokat az Én-üzeneteket, amelyek segítenek majd a mindennapokban.

A 12 találkozás alkalmával művészetterápiás módszerekkel, értékes alkotási folyamatokkal találkozhattok. Aggodalomra viszont semmi ok, hiszen a részvételhez semmilyen művészeti előképzettség nem szükséges!
Érkezhetsz 0-2 éves korú gyermekeddel, de amennyiben meg tudod oldani, úgy ez a 1,5 óra most szóljon csak rólad!

Csoportvezető: Feketéné Kovács Judit mentálhigiénés segítő szakember, művészetterapeuta
Ára: 8000 Ft /alkalom (90 perc)
Amely két részletben fizetendő (2x 48.000 Ft) és tartalmazza az egész csoportfolyamat alatt
használatos művészeti eszközöket.

További információk, érdekességek itt.

Facebook oldal


Anyaminták-MintaAnyák – Művészetterápiás Önismereti BabaMama csoport

Gyermekünk érkeztével az Anyaságról előzetesen alkotott elképzelésünk sokszor teljesen felborul.

A saját, önazonos Anyai minőségünk keresése közben különleges figyelemmel fordulunk Édesanyánk, nőtársaink tapasztalatai, megélései felé.
Megfogalmazódnak bennünk kérdések; Vajon a szüleim hogyan csinálták? Én mit szeretnék megőrizni ebből? Miben változtatnék? Mennyiben szeretném követni azt, amit mások elvárnak tőlem? Hogyan lelhetem meg az igazi Anyai önmagam?
Az Anyaság ismét önmeghatározásra késztet és megannyi feladatot nyújt ez számunkra.

Az AnyaMinták – MintaAnyák Művészetterápiás önismereti csoporton azokkal az AnyaKépekkel foglalkozunk majd, amelyek meghatározóak abban, hogy miként alakul a Te saját önazonos Anyai utad.
Dolgozunk a családi örökséggel, társadalmi elvárásokkal, a külvilág sugallta Anyaképpel, de végig azon munkálkodunk majd, hogy képes legyél megmutatni azt az Anyai önképedet, amellyel elégedett és önazonos tudsz lenni.

A 12 találkozás alkalmával művészetterápiás módszerekkel, értékes alkotási folyamatokkal találkozhattok. Aggodalomra viszont semmi ok, hiszen a részvételhez semmilyen művészeti előképzettség nem szükséges!
Érkezhetsz gyermekeddel együtt! A csoport teljesen bababarát, szoptatni, pelenkázni, sírni, ringatni a legtermészetesebb. A 1,5 órás alkalmak alatt gyermekeitek, babáitok párnák, plédek és játékok között kényelmesen időzhetnek. A csoporton 6-8 hetes kortól 3 éves korig szívesen látunk minden apróságot.

Csoportvezető: Feketéné Kovács Judit mentálhigiénés segítő szakember, művészetterapeuta
Ára: 8000 Ft /alkalom (90 perc)

Amely két részletben fizetendő (2x 48.000 Ft) és tartalmazza az egész csoportfolyamat alatt
használatos művészeti eszközöket.

További információk, érdekességek itt.

Hamarosan indul…


∴∴∴

KEDVENC MESÉD – egynapos mesecsoport

Megesik, hogy egy mesét már százszor is meghallgattál gyerekként vagy felnőttként, mégis újra és újra eszedbe jut, valamiért különösen fontos neked. Talán ismered kívülről az egész történetet, de az is előfordulhat, hogy csak egy jelenetére emlékszel vagy egy érzés hagyott benned mély nyomokat.

Egy dolog bizonyos: ez a mese rólad szól.

Ezen a csoporton időt szentelhetsz kedvenc mesédre egy biztonságos, elfogadó légkörben.   A tapasztalatok azt mutatják, hogy a „kedvenc” mesékben gyakran felsejlik életfeladatunk és a hozzá vezető út is. A meséd felidézésével, relaxációval, alkotói tevékenységgel kapcsolódhatsz mélyebben önmagadhoz, új szemszögből tekinthetsz rá esetleges elakadásodra és még az is előfordulhat, hogy a csoporton olyan belső erőforrásra bukkansz, amely átsegít a változás küszöbén.

A csoporton való részvétel nem igényel semmilyen előképzettséget, rajztudást.

Csoportvezető: Hatvani Csilla, mentálhigiénés és meseterápiás szakember

Helyszín: PERINATUS Alapítvány, 1125 Bp., Szilágyi Erzsébet fasor 35. I/8. (kapucsengő: 8)

Hozz magaddal: puha, kényelmes ruhát, füzetet, tollat, esetleg harapnivalót

 


ANYÁVÁ SZÜLETNI – egynapos mesecsoport

ANYA VAGYOK, de nem érzem. Van, amikor nem jön magától. Nem jön, mert a hozzá vezető utat elfedik a hegyek vagy talán az erdő sötétje borul rá, esetleg elhomályosítja a gomolygó köd. Ám van egy út, csak még nem látszik. De van!

A mesénkben szereplő fiatal lány is nagy mélységeket és magasságokat jár be anyává születéséig. Ezen az ősi giljak mesén keresztül rápillanthatunk saját történetünk szépségére, nehézségre, s ha netán megsérültünk az olykor viszontagságos út során, a csoport biztonságos és elfogadó terében talán gyógyírt is találhatunk sebeinkre.

A csoporton mesehallgatással, relaxációval és alkotással kerülhetünk közelebb önmagunkhoz, anyává válásunkat kísérő érzelmeinkhez.

A csoporton való részvétel nem igényel semmilyen előképzettséget, rajztudást.

Csoportvezető: Hatvani Csilla, mentálhigiénés és meseterápiás szakember

Helyszín:

Hozz magaddal: puha, kényelmes ruhát, füzetet, tollat, esetleg harapnivalót

 


VAN KIÚT! – egynapos mesecsoport

 

Nehéz próbatételek időszakát éljük egyénileg és kollektíven egyaránt.  Talán te is azt érzed most, hogy kimerültél és minden erőforrásod elfogyott. Nincs miből töltekezni. Mindent megtettél, hogy jobban légy, mégis rád telepedett a kiúttalanság fekete leple.

Mesénk asszonya is eljut erre a pontra sok-sok évi küzdelem után. Ezen a mesecsoporton átélhetjük hősünkkel együtt, hogy még a leglehetetlenebbnek tűnő helyzetekből is van kiút.  Rá lehet találni a pislákoló fényre, mely meleg lüktetéssel tölti meg testünket és talán más megvilágításba helyezi életünket. Megtapasztalhatjuk, hogy a természet részei vagyunk és nyugodtan áramlhatunk vele, töltekezhetünk belőle és rábízhatjuk magunkat erejére, bölcsességére.

A csoporton való részvétel nem igényel semmilyen előképzettséget, rajztudást.

Csoportvezető: Hatvani Csilla, mentálhigiénés és meseterápiás szakember

Helyszín: PERINATUS Alapítvány, 1125 Bp., Szilágyi Erzsébet fasor 35. I/8. (kapucsengő: 8)

Hozz magaddal: puha, kényelmes ruhát, füzetet, tollat, esetleg harapnivalót

 

 


∴∴∴

SZÜLETNI – ÚJJÁSZÜLETNI

Sajátélményű önismereti csoport

A születés életünk első nagy feladata, melyet meg kell oldanunk. A magzati lét már nem folytatható, nagyobb térre, más feltételekre van szükségünk, hogy továbbfejlődhessünk. Így a születés egyúttal az első nagy változás, mely minden későbbi probléma megoldásának alapmintázatává is válik. Azt tanuljuk meg, hogy hogyan kell megváltozni, illetve hogyan lehet egy problémát megoldani. Életünk során számtalan esemény adódik, amikor ez a minta pereg le, a folyamat más és más tartalommal ismétlődik meg. Azért van nagy jelentősége a születési trauma terápiás, célirányos korrekciójának, mert segít a nehézségeket okozó mintákat átformálni és kialakítani a változásra való nyitottságot. Amikor valaki átmegy ezen a mély belső folyamaton, visszatér a születési élményéhez, felismeri és elkezdi feldolgozni annak hatását – valósággal újjászületik.

A hétvégi csoporton megismerkedünk a születés alapvető tényeivel abból a szemszögből, amelyből a pici baba tapasztalja azokat. Imaginációs és test-munka gyakorlatok segítségével közelítünk saját szubjektív élményeinkhez. A csoport fontos része az átélt élmények feldolgozása, hiszen e nélkül nem beszélhetünk valódi önismeretről. Ennek fontos eszközei az élmények leírása és lerajzolása, valamint a megosztás.
A „Születni – újjászületni” csoport ehhez a folyamathoz biztosít kereteket és kíséri végig a résztvevőket.

További részletek: Itt >>