A stresszel való megbirkózás mindannyiunknak kihívás. Hol sikeresebben, hol kevésbé sikeresen oldunk meg nehézségekkel teli helyzeteket. Fontos azonban tudatosítani: a stresszel való megküzdő képesség tanulható, fejleszthető. Sokat tehetünk önmagunkért azzal, ha pótmegoldások (nyugtató, altató, alkohol stb.) helyett hatékony kezelési módokat fejlesztünk ki magunkban.

A belső feszültség elengedésének egyik leghatékonyabb módja a relaxáció. Ennek legalaposabban kidolgozott formája az autogén tréning. A relaxáció szó eredeti jelentése: elengedni a rabot. Aki megtanulja, és folyamatosan gyakorolja is ezt a technikát, fokozatosan megszabadul feszültségeitől, szorongásaitól, amelyek betegségeket okoznak (pl. magas vérnyomás, alvászavarok, pánikbetegség, depresszió), és egyre jobban fogja kezelni a mindennapos stresszhelyzeteket. Közben az is tudatosul, hogy a problémák forrása nem kívülről, hanem saját működésünkből, rossz beidegződéseinkből ered. A módszer használatával a gyakorló egyre közelebbi kapcsolatba kerül önmagával: testével, lelkével, érzéseivel. Megtanulja megfigyelni, és kezelni mind az őt ért külső impulzusokat, mind az azokra adott reakcióit. Ezáltal egyre inkább valódi – testileg és lelkileg is egészséges – önmagává válik.

Az autogén tréning ajánlott gyermekvárás előtt állóknak, várandósoknak és kismamáknak is. A relaxáció adta nyugalom és kiegyensúlyozottság elősegítheti a megfoganást, Ha a kismama harmóniában van önmagával, a baba is sokkal jobban és biztonságosabban érzi magát az anyaméhben, miközben a méhlepény vérellátása is javul. Kisgyermekes édesanyáknak a módszer segíthet a pihenésben, illetve a szorongás és a stressz oldásában.

Az autogén tréning alapítványunknál egyéni és csoportos tanfolyam formájában is megtanulható.

http://perinatus.hu/temak/stresszkezeles-2/