Bevezetés a relaxációba

A túlzott feszültség, a stressz felfokozott életritmusunknak olyannyira részévé vált, hogy sokszor nem is tudatosul bennünk, a harmonikus élettani és pszichés működést azonban megzavarja. Ha a megbomlott egyensúlyt nem állítjuk helyre a szervezetünkben, az betegségekhez vezethet. Amennyiben megtanuljuk kezelni a mindennapi stresszre adott reakcióinkat, nemcsak a szorongással kapcsolatos fizikai tüneteink kezdhetnek el változni, csökkenni, hanem az életminőségünk is megváltozhat, valamint ez a fajta munka az önismereti utunk és fejlődésünk kezdete/folytatása is lehet, amely alkalmat ad arra, hogy egyre gazdagabb szinten tapasztaljuk meg és ismerjük meg saját testi és pszichés működésünket.

A relaxációs módszerek a szorongást és az annak következtében létrejött testi és pszichés tünetek kezelését célozzák, a pszichovegetatív rendszer áthangolására és működése rugalmasságának fokozására törekszenek, mely során alapvető szerep jut az izomtónus szabályozásának. A „relaxáció” szó a középkori francia jogi szaknyelvből származik, és azt jelenti: „elengedni a rabot”. Valóban rabságból való szabadulással ér fel úgy az izmainkat, mint a felhalmozódott lelki feszültségeinket elengedni, miközben testi-lelki-szellemi egyensúly teremtődik bennünk. Energia-felszabadulással jár, ha elmúlik az izomzati hiper- és paratónia, a szorongás gúzsba kötöttsége, a tehetetlenség lelki görcsössége, így a relaxáció lehetővé teszi, hogy belső akadályoktól mentesen önmagunk lehessünk, szabaddá válhassunk.

A csoport során betekintést nyújtunk a relaxációs módszerek körébe, elsajátítjuk a progresszív izomrelaxáció módszerét, rápillantunk a stressz hatására bekapcsoló reakcióinkra és az azokból kivezető lehetséges utakra, és sajátélményt szerzünk a relaxáció gyakorlásáról.

A kurzust különösen ajánljuk azon fiatal felnőtteknek, akik a családtervezés, a családdá válás időszakában járnak, és ezt a folyamatot szeretnék tehermentesíteni, illetve azon fiatal segítő szakembereknek (pl. pályakezdő orvosok, ápolónők, védőnők stb.), akik munkájának fókuszában a test áll, és szeretnének mind több sajátélménnyel rendelkezni a témáról. De természetesen mindenkit szívesen látunk, aki szeretne közelebbről megismerkedni a relaxációval.

A kurzus 5 alkalmas, amely heti egyszer másfél órás csoportfoglalkozás formájában zajlik, mellette otthoni gyakorlással. Időpontja: péntekenként 18:15-19:45, május 5-étől június 2-áig. A csoport létszáma 5-8 fő.

A csoportot Kozma Kriszta pszichológus, autogén tréning oktató tartja.

Helyszín: Perinatus Alapítvány, 1073 Budapest, Barcsay u. 3. fszt. 7., kapucsengő: 4.

A csoport díja 14.000 Ft, amely az első alkalommal fizetendő. (Egészségpénztári számla terhére is fizethető.)

Érdeklődés és jelentkezés: perinatus@perinatus.hu 70/433-2491

A jelentkezés keretében szükség van egy előzetes telefonos beszélgetésre a csoport vezetőjével, mely előzetes egyeztetés alapján történik.

 

Autogén tréning

A túlzott feszültség, a stressz felfokozott életritmusunknak olyannyira részévé vált, hogy sokszor nem is tudatosul bennünk, a harmonikus élettani és pszichés működést azonban megzavarja. Ha a megbomlott egyensúlyt nem állítjuk helyre a szervezetünkben, az betegségekhez vezet. Ma egyre inkább megtanuljuk, hogyan kell feszülni, akarni valamit, de egyre inkább elfelejtjük, hogyan lehet feloldódva ellazulni mindenféle segédeszköz vagy segédanyag nélkül. Szervezetünknek pedig rendszeres regenerálódásra van szüksége az egészséges működéshez, amire csak teljesen ellazult állapotban képes.

Az autogén tréning technikájával az egyik legegyszerűbben és leghatékonyabban
– kezelhetjük a mindennapi stresszt, és válhatunk kiegyensúlyozottabbá,
– erősíthetjük immunrendszerünket,
– már kialakult zavarok, betegségek esetén javulást, gyógyulást érhetünk el (pl. szorongás, pánikbetegség, túlhajszoltság, alvászavar, izomfeszülés, bizonyos fejfájások, pszichoszomatikus tünetek),
– olyan feszültségektől szabadulhatunk meg, melyeket hosszú idő óta raktározunk,
– javíthatjuk koncentrációnkat, fokozhatjuk teljesítményünket, növelhetjük kreatív energiáinkat,
– közelebb juthatunk belső világunkhoz, a mélyebb önismerethez, a változáshoz,
– életminőségbeli javulást érhetünk el.

Az autogén tréning egy olyan tudományosan elismert módszer, amely az 1920-as évek óta rendkívül széles körben terjedt el nemcsak az orvosi gyakorlatban, hanem az egészségmegőrzés és a megelőzés terén is. Előszeretettel használják pl. előadók, élsportolók, várandósok stb.
Könnyen megtanulható, majd önállóan alkalmazható napi 10 perces gyakorlással. Más terápiák kiegészítőjeként is ajánlott.

A tanfolyam 34 órás, amely péntekenként, 17 héten keresztül zajlik heti 1 alkalommal 2 teljes órás csoportfoglalkozás formájában, mellette otthoni gyakorlással. A csoport létszáma 5-8 fő.

Lehetőség van egyéni órák keretében is megtanulni az autogén tréninget, érdeklődni a fenti elérhetőségeken lehet.

A tanfolyamot Kozma Kriszta autogén tréning oktató tartja.

Helyszín: Perinatus Alapítvány, Budapest VII. kerület, Barcsay utca 3. Kapucsengő: 4

A tanfolyam díja 49.000 Ft, ami tartalmazza a jelentkezés részeként történő első interjú, személyes beszélgetés díját is (6.000 Ft)
A tanfolyam díja egészségpénztári számla terhére is fizethető.

Érdeklődés és jelentkezés: perinatus@perinatus.hu, 70/433-2491

Autogén tréning. Életre szóló módszer és szemlélet. Legyen fontos önmagának!

Kismama relaxáció – egészség és önsegítés
8 alkalmas tréning a várandós hétköznapok nehézségeinek kezelésére

A várandósság alatt megváltozik kapcsolatunk önmagunkkal, párunkkal, családunkkal. A bennünk zajló hatalmas átalakulás a sok öröm mellett nehezen feldolgozható érzéseket is magával hoz. Olyan dolgok történnek velünk, bennünk, körülöttünk, amelyek számunkra újak és ezt önmagában is stresszként élhetjük meg.
A nyolc alkalmas várandós relaxáció csoportban elsajátítjuk a progresszív relaxációt és az autogén tréning alapjait, beszélünk a várandósság kérdéseiről. Segítséget kapunk, hogy megtaláljuk a saját megoldásainkat, olyan eszközöket, melyeket később önállóan is használhatunk. Ehhez sokat ad a csoportos gyakorlás, a közös élethelyzet megélésének bensőségessége.
Várandósként a relaxáció, testi és lelki működésünk harmonizálása nem csak nekünk öröm. Ha mi jobban érezzük magunkat, a babánk is jobban fejlődik, és amit megtanulunk, azt ő is tanulja velünk.
Részvételi díj a teljes folyamatra: 32 000,-Ft
Kismamák és kispapák együttes jelentkezése esetén 25% kedvezményt biztosítunk.
Csoportvezetők: Rosnyay Nóra mentálhigiénés segítő szakember, fókusztréner és Schwarcz Ágnes mentálhigiénés segítő szakember, autogén tréning tanácsadó, fókusztréner

Helyszín: A Perinatus Alapítvány, 1073 Budapest, Barcsay u. 3., fszt. 7. kapucsengő 4.
Érdeklődés és jelentkezés: +36/70/433-2491, e-mail: perinatus@perinatus.hu