ONLINE ELŐADÁSAINK:

  1. A kisbaba oldala: születés mint szubjektív élmény
  2. Stressz a szülő-gyermek kapcsolatban
  3. Fókuszban a szülés. A szülésre való felkészülés és feldolgozás jelentősége, folyamata és eszközei
  4. Veszteség a várandósság és a szülés körüli időszakban.  A gyászfeldolgozás segítésének útjai, lehetőségei.

 

∴∴∴


A kisbaba oldala: születés, mint szubjektív élmény

ONILINE ELŐADÁS

 

Az előadásban azt mutatjuk be, hogy a születés magzati élménye miként tükröződhet a felnőtt létben. Az adatok felnőttek pszichoterápiás folyamataiból származnak, így természetesen szubjektívek, nem is lehetnek mások. Mégis, fontos látni, hogy ennek nyomán felállítható a hipotézis: a születés befolyásoló hatással van az egész életre. Az élmény, ahogy a magzat születik, rögzül és ez sok területen alapvető jelentőségű, mert a gyermek minden ezt követő eseményt ezen a szűrőn keresztül tapasztal meg.
A születés élménye bizonyos fokig feldolgozható gyermekkorban speciális, célzott eszközökkel. Akkor különösen fontos, hogy mielőbb segítséget kapjon a baba, ha számára a születése traumatikus volt. Ugyanakkor a kutatások arra is rámutatnak, hogy sok traumatizáció megelőzhető, ha figyelembe vesszük a perinatális tudomány eredményeit a várandósság alatt a felkészülésnél és a szülésnél. A baba számára további segítséget jelenthet az anya és az apa szülés élményének feldolgozása is.
Felnőttként a születés élményének pszichoterápiás feldolgozása lehetőséget ad fontos változásokra, mert az élet nehézségei gyakran összefüggésbe hozhatók a születési traumákkal. Az előadás gyakorlati esetek bemutatásával teszi érthetőbbé ezt az új szemléletet.

Időpont: 2022. május 27., péntek, 17-20 óra
Előadó: Orosz Katalin, klinikai szakpszichológus
Ára: 9000 Ft


Stressz a szülő-gyermek kapcsolatban

ONILINE ELŐADÁS

Sokszor nagy nehézség a stressz kezelésével kapcsolatban az, hogy sokszor nehezen ismerjük fel a stresszel kapcsolatos egészségügyi és viselkedéses problémákat.
A stressz és a szorongás szempontjából a leginkább veszélyeztetett időszak éppen az élet első ezer napja, vagyis a fogantatástól a 2. életévig tartó időszak. Ebben az intervallumban stabilizálódik a hormonrendszer, az immunrendszer és a neurotranszmitter rendszer működése. Ha ebben az időszakban magas a gyermek stressz szintje, ez válik a homeosztázis standadjává, amit sokkal nehezebb megváltoztatni.
Az előadásban összefoglaljuk, a szakemberek miként támogathatják a családtagokat, segítve őket a stresszel való hatékonyabb megküzdési módok kialakításában. Külön kitérünk a következő témákra:
– Stressz a családi rendszerben
– Stressz és stresszreakció: elméleti összefoglaló és új kutatási eredmények
– Beavatkozás az anyai és az apai oldalon
– Beavatkozás a csecsemő, kisgyermek oldalán
– Stressz a családi rendszerben: hogyan szeressük egymást okosabban?

Előadó: Orosz Katalin klinikai szakpszichológus, transzperszonális terapeuta
Online felület: Meet (a jelentkezőknek elküldjük a linket)

 


Fókuszban a szülés. A szülésre való felkészülés és feldolgozás jelentősége, folyamata és eszközei

ONILINE ELŐADÁS

Az előadásban a szülésre való felkészülés lelki vetületeit és eszközeit, valamint a szülésélmény feldolgozásának folyamatát tekintjük át, sorra vesszük, pontosan mit jelent és miért fontos ezt a munkát elvégezni. Bemutatunk olyan lélektani eszközöket, amelyek a folyamat megtámogatását szolgálják, és kitérünk a szülés körül dolgozó szakemberek által felhasználható technikákra is.

Előadó: Ferenczi Beáta klinikai gyermek szakpszichológus, családterapeuta
Online felület: Meet (a jelentkezőknek elküldjük a linket)
Ára: 9000 Ft

 


Veszteség a várandósság és a szülés körüli időszakban. A gyászfeldolgozás segítésének útjai, lehetőségei

ONILINE ELŐADÁS

Az előadás témája a gyász és veszteségek feldolgozása, valamint a családokban felmerülő gyászmunka kísérése, a támogatáshoz a rendelkezésre álló eszközök számbavétele. Ennek a nehéz témának azért van különösen nagy jelentősége, mivel a tapasztalatok szerint sok család különösen nehezen tud viszonyulni a veszteséghez, ezáltal gyakran titokká, tabuvá válik a téma, és elakad az érzelmi feldolgozás, ami jelentős nehézséget okozhat a család mentálhigiénéjében, valamint akár pszichoszomatikus tünetképzéshez, megbetegedésekhez is vezethet.

A négy fejezetre osztott előadás átfogó képet fest a gyász és veszteségek tematizált típusairól, valamint áttekintést ad a gyászfolyamat szakaszairól, és ezek főbb jellemzőiről. Külön részletességgel tárgyaljuk a pre- és perinatális gyász fajtáit, kitérve a vetélésre, abortuszra és egyéb születés körüli veszteségekre. Az utolsó szakasz azokat a szemléleti elemeket, elméleti gondolatokat és gyakorlatban alkalmazható eszközöket foglalja össze, melyek segítséget nyújthatnak a szakemberek számára a családokban jelentkező veszteséghelyzetek támogatására, feldolgozásuk segítésére. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a gyász kísérése is megterhelő feladat, tehát különös jelentőséggel bír a segítő mentálhigiénéjének gondozása is – az előadás erre vonatkozó felvetéseket is tartalmaz.

Előadó: Szénási Kornélia pszichológus
Időpont: 2022. június 9., csütörtök, 17-20 óra
Online felület: Meet (a jelentkezőknek elküldjük a linket)
Ára: 9000 Ft