életTÉRképe

Egynapos önismereti sajátélményű csoportok:

VÁLTOZÁS  –  KÖTŐDÉS  –  ELENGEDÉS  –  HATÁROK  –  ÉRINTÉS  –  FÉLELEM HELYETT SZERETET  –  SZÜLETÉS ÉLMÉNYE

Az egyes részek egymással nincsenek közvetlen összefüggésben, külön-külön látogathatók.

Születésünk alapvető mintázatai összetett módon befolyásolhatják későbbi érzelmi működésünket. Nehéz elképzelni, hogy a világrajövetel egyes mozzanatai összefüggésbe hozhatók mindennapi életünkkel, örömeinkkel, fájdalmainkkal, hiszen látszólag semmiféle közvetlen tapasztalat, emlék nem utal erre. Ugyanakkor elakadásaink érzelmi feldolgozó folyamata segíthet kioldani olyan feszültségeket, melyeket születésünk óta hordozunk magunkban.
A csoportsorozat születésünk tér-képének egy-egy részletét segít beazonosítanunk és feldolgoznunk, ezáltal érettebb viselkedési formákat alakíthatunk ki. Ez a térkép a belső utazásainkban, álmainkban sokszor tükröződő tér-kép, amely nyomravezetőnkül szolgálhat az önismeret titokzatos mélységeiben. A sorozat öt kiemelt témájára a születés élménye jelentős hatást gyakorol, ezek adják az egyes csoportok vezérfonalát (elengedés, érintés, kötődés, változás és határok).
Valamennyi csoporton használjuk a megosztás, a lélektani napló, a vezetett imagináció és a rajzolás módszerét. Az egyszerű testmunka-gyakorlatok szintén utat mutathatnak rejtett nehézségeink és vágyaink felfedezéséhez.

 

GYAKORLATI TUDNIVALÓK VALAMENNYI CSOPORTRA:

Helyszín: Perinatus Alapítvány, 1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 35. I/8. (lépcsőházból jobbra lévő folyosó), kapucsengő: 8
Időtartam: 9:00-18:00
Létszám: 8-14 fő.
Előzetes interjú nem szükséges, de külön kérhető.
A csoportok anyagát kidolgozta: Orosz Katalin klinikai szakpszichológus, transzperszonális terapeuta.

Hozzunk magunkkal:
– puha, könnyű ruhát, melyben könnyen mozgunk és a földön ülünk,
– füzetet, írószert,
– könnyű ennivalót (esetleg ebédet is).

Egy csoport díja: 27.000.- Ft

Az utalást a következő számlaszámra várjuk:

ERSTE Bank Zrt.
11600006 – 00000000 – 98226733

SWIFT-kódja: GIBAHUHB (amennyiben 11 karakterű kódra van szükség: GIBAHUHBXXX)

IBAN szám: HU46116000060000000098226733


∴∴∴

SZÜLETÉS ÉLMÉNYE

Egynapos önismereti, sajátélményű csoport

Kevesen gondolnak arra, hogy a saját születésük alapvető mintázatként rögzül, melynek a magzati és csecsemőkori tanulási, érlelődési folyamatokban és ezért az egész élet során kiemelt szerep jut. Születésünk az első fontos, gyökeres változás életünkben, melyet megtapasztalunk, átélünk, és sohasem felejtünk el.

Felnőttek számára saját születésük élményanyagának maradványai befolyásoló tényezőként hatnak az egész élet során és különösen a babavárás és a szülés alatt. A csoportmunka során megismerkednek a résztvevők ennek részleteivel, és ez akkor is hatásos, ha saját születésükről gyakorlatilag nincs, vagy alig van információjuk.

A csoportba azok jelentkezését várjuk, akik az önismereti munkában eljutottak saját életükben a fenti kérdésekhez, bármilyen életkorban. Azoknak is ajánljuk a csoporton való részvételt, akiket foglalkoztat a gyermekvárás, vagy esetleg már útban van a kisbaba. Ebben a csoportban fogadni tudjuk a család több tagját is egyszerre. (20 éven felülieket). A csoporton való részvételt ajánljuk a pároknak együtt.

A csoport előtt és után lehetőség van konzultációt kérni a Kheiron központban, vagy a Perinatus Alapítványnál, melynek során a jelentkező születéssel kapcsolatos személyes problémái, életeseményeinek összefüggései új megvilágításba kerülhetnek.

Hozzanak magukkal:
– Puha, könnyű ruhát, melyben könnyen mozgunk, és a földön ülünk
– Füzetet, írószert
– Ha van kedvenc takarónk vagy kispárnánk
– Könnyű ennivalót (esetleg ebédet is)

Időpont: 2023.11.18., szombat 9.00-18.00
Helyszín: Kheiron Transzperszonális Pszichológiai Tanácsadó és Oktató Központ, 1061 Budapest, Hegedű utca 9. fszt/3. kapucsengő: 13
A tanfolyam díja: 27.000 Ft
Csoportvezető: Fabulya Edit mentálhigiénés segítő szakember

További információ a csoporttal kapcsolatban: 30/ 552 9905

ELENGEDÉS

Ha azt halljuk, veszteség, gyász, a legtöbben súlyos fájdalmainkra, elvesztett szeretteinkre, be nem teljesült reményeinkre gondolunk. Nehéz elképzelni, hogy a kisbaba ragyogó mosolya mögött a gyász fájdalmával is küszködhet. Azt hisszük, “csak” a hasa fáj, pedig sokszor elvesztett biztonságát siratja, az anyaméhből való kilépés veszteségét próbálja elmondani, lereagálni a saját nyelvén. A csoport a gyászfolyamat elméleti feltérképezése mellett arra is lehetőséget kínál, hogy megvizsgáljuk elakadt gyászainkat, és egy újabb lépést tegyünk a feldolgozás útján. A veszteségek számbavételekor figyelmet szentelünk a baba felnőtt mindennapjainkban nehezen tetten érhető gyászának is, ami nem ritkán érthetetlenül nehéz fájdalmak formájában jelenik meg.

Hozzanak magukkal:
– Puha, könnyű ruhát, melyben könnyen mozgunk, és a földön ülünk
– Füzetet, írószert
– Ha van kedvenc takarónk vagy kispárnánk
– Könnyű ennivalót (esetleg ebédet is)

 

További információ a csoporttal kapcsolatban: 30/ 474 5592


VÁLTOZÁS

Hogyan viszonyulunk a változáshoz? Mennyire nehezen vagy könnyedén rugaszkodunk el régi, megszokott környezetünktől, és kerülünk új munkahelyre, teremtünk új otthont vagy lépünk be egy új kapcsolatba? Mindez összefügghet születésünk mintázatával is. Világrajövetelünk életünk első nagy változása, mely mintha energetikailag és érzelmileg meghatározná későbbi változásaink módját. Túlságosan sokáig ragaszkodunk-e a régi dolgokhoz, vagy könnyedén, szinte szívtelenül lépünk tovább? Egy-egy döntés előtt sokszor érthetetlen kitérőket teszünk, vagy éppen tehetetlenül vergődünk. A csoporton megvizsgáljuk, hogyan is történik velünk a változás, és hogyan tudunk jobban felkészülni életünk fontos pillanataira.

Hozzanak magukkal:
– Puha, könnyű ruhát, melyben könnyen mozgunk, és a földön ülünk
– Füzetet, írószert
– Ha van kedvenc takarónk vagy kispárnánk
– Könnyű ennivalót (esetleg ebédet is)

 


KÖTŐDÉS

Hallottak már a „szabadon kötődésről?”
A szabadon kötődés lehetőség arra, hogy a másik ember számára is érzékelhető szeretet alakuljon ki.

A „szabadon kötődés” által úgy tudunk létezni, hogy felelősséggel vállaljuk önmagunkat, világban betöltött szerepünket. Ha többet szeretnél megtudni kötődéseinkről, ha szeretnéd megérteni és megtisztítani kapcsolataidat a felesleges nehézségektől, akkor várunk a Kötődés csoportban!

A magzat már egészen kicsi korában egy külön szervet növeszt, hogy létrehozza az életben maradásához szükséges kapcsolatot. A köldökzsinór és a méhlepény születésünkkor feleslegessé válik, kötődésünk egyfajta lelki köldökzsinóron keresztül, az etetés és gondozás fizikai kontaktusát kiegészítve alakul ki. Ez az édesanyánkhoz és családunkhoz fűző lelki köldökzsinór fokozatosan alakul át egészséges kötődéssé, kapcsolódási készséggé bennünk. Felnőtt korunkra ez képezi a felelősségvállalásunk, a párkapcsolatunk és a világ iránti bizalmunk alapját.
A csoporton szemügyre vesszük kötődéseinket, hogy a felesleges nehézségektől lassanként megtisztítsuk kapcsolatainkat. A “szabadon kötődés” a másik ember számára is érzékelhető szeretet lehetőségét teremti meg, általa úgy tudunk létezni, hogy természetes felelősséggel vállaljuk világban betöltött szerepünket.

Hozzanak magukkal:

– Puha, könnyű ruhát, melyben könnyen mozgunk, és a földön ülünk
– Füzetet, írószert
– Ha van kedvenc takarónk vagy kispárnánk
– Könnyű ennivalót (esetleg ebédet is)

Időpont: 2023.03.04., szombat 9.00-18.00
Helyszín: Perinatus Alapítvány, 1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 35. I/8., (lépcsőházból jobbra) kapucsengő: 8
A tanfolyam díja: 27.000 Ft
Csoportvezető: Orosz Katalin, klinikai szakpszichológus

Jelentkézés


FÉLELEM HELYETT SZERETET

Gondoltál-e arra, hogy a szeretet nem csak abból áll, hogy adunk egy másik embernek valamit, hanem azt is jelenti, hogy egy nehéz konfliktusban is őszintén beszélünk arról, mire van szükségünk? Tudsz-e nem csak meghallgatni valakit, hanem megosztani barátaiddal bizonytalanságot, félelmeket? Meg tudod-e hallani azt is, amikor valaki elégedetlen veled, vagy más megoldást javasol? Talán neked is nehéz arra gondolni, hogy legerősebb félelmeid talán egészen pici csecsemőkorodból származnak. Mindezeket az orvostudomány és a pszichológia egzakt tudományos eszközökkel az egész világon kutatja, annyira nagy jelentősége van a stressz felismerésének.

A csoporton segítünk a mindennapi helyzetekben új megoldásokat találni az elhallgatás, a védekezés vagy a magyarázkodás helyett, hogy elérhessük a szeretetteli nyitottságot. Ajánljuk a csoportunkat azoknak, akik nehezen boldogulnak családtagjaikkal, esetleg társ- vagy egyéb függőségben szenvednek. Egyre többen szeretnék megtanulni a szeretetteli kapcsolódás, az intimitás útját párjuk, gyermekük vagy szüleik felé, ezért már gyermekük születése előtt érkeznek.  Így időben kialakíthatják saját eszközeiket, hogy  gyermekük fejlődése érdekében bölcsen élhessenek anyai vagy apai hatalmukkal.


SZÜLETNI-ÚJJÁSZÜLETNI

Sajátélményű önismereti csoport

A születés életünk első nagy feladata, melyet meg kell oldanunk. A magzati lét már nem folytatható, nagyobb térre, más feltételekre van szükségünk, hogy továbbfejlődhessünk. Így a születés egyúttal az első nagy változás, mely minden későbbi probléma megoldásának alapmintázatává is válik. Azt tanuljuk meg, hogy hogyan kell megváltozni, illetve hogyan lehet egy problémát megoldani. Életünk során számtalan esemény adódik, amikor ez a minta pereg le, a folyamat más és más tartalommal ismétlődik meg. Azért van nagy jelentősége a születési trauma terápiás, célirányos korrekciójának, mert segít a nehézségeket okozó mintákat átformálni és kialakítani a változásra való nyitottságot. Amikor valaki átmegy ezen a mély belső folyamaton, visszatér a születési élményéhez, felismeri és elkezdi feldolgozni annak hatását – valósággal újjászületik.

A hétvégi csoporton megismerkedünk a születés alapvető tényeivel abból a szemszögből, amelyből a pici baba tapasztalja azokat. Imaginációs és test-munka gyakorlatok segítségével közelítünk saját szubjektív élményeinkhez. A csoport fontos része az átélt élmények feldolgozása, hiszen e nélkül nem beszélhetünk valódi önismeretről. Ennek fontos eszközei az élmények leírása és lerajzolása, valamint a megosztás.
A „Születni – újjászületni” csoport ehhez a folyamathoz biztosít kereteket és kíséri végig a résztvevőket.

További információkhttp://kheiron.org/kiemelt/a-szuletes-elmenye/