SZAKEMBEREKNEK

Sárfi-Szakács Ildikó

Pszichológus, integrált szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens

Amikor 2006-bán végeztem Pécsett az egyetemen, még nem tudtam pontosan, a pszichológián belül mivel szeretnék igazán foglalkozni. Nagyon szerettem a munkámat, családsegítőben és pedagógiai szakszolgálatnál is dolgoztam gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt. Az Integratív Pszichoterápiás Egyesületnél mind a felnőtt, mind a gyermek irányon tanultam, Pszichodráma csoporton is részt vettem. A felnőttekkel való munkát könnyebbnek éreztem, ám a szakszolgálatnál gyerekekkel kellett dolgoznom. Nem volt igazán jó eszközöm ahhoz, hogy azok között a keretek között hatékonynak érezhessem, amit csinálok.

Aztán 2012-ben megszületett a kisfiam, majd ‘15-ben a kislányom is. Amit addig csak könyvből ismertem, megtapasztalhattam a valóságban. A fejemben lévő elméletekhez kapcsolódott a gyakorlat és nagyon élveztem. Különösen az első időszakot. Úgy éreztem, a válaszkész nevelés hatékonysága, flow élménye minden anyának járna.

Ekörül Ila Ildikó barátnőm összehozott minket Csomós Patríciával Siófokon és elkezdtünk Anyaköröket tartani, ahol ezt a szemléletet képviseltük. Gyűltek körénk az anyák és a szakemberek egyaránt. Ránk talált Orosz Katalin, aki szakmai tudásával és barátságával azóta is a csapatunkat gazdagítja. Megalapítottuk az Életkezdet Perinatális Munkacsoportot (azóta alapítvány) és elkezdtünk szakmai és támogató közösséget szervezni a családok és velük foglalkozó szakemberek számára.

Kati javaslatára élvegeztem a Hédervári-Heller Éva és Németh Tünde által fémjelzett Integrált Szülő-Csecsemő/Kisgyermek Konzulens képzést. Ezen a képzésen állt össze mindaz a tudás és tapasztalat, amit eddig szereztem és adott egy olyan módszert a kezembe, amivel hatékonyan tudom támogatni a hozzám forduló családokat. A módszer azon keresztül, hogy a konzultációk során a szülővel dolgozom, hat a gyermekre és korrektíven a szülőre is. Az elfogadó, támogató légkör bizonságában oldódhatnak a transzgenerációs nehezségektől kezdve az egyéni elakadásokon át a párkapcsolati nehézségek, alakulnak a szülőséggel kapcsolatos érzések, a gyermek regulációs zavarai (erős sírás, alvás-éves problémák, dac, viselkedés zavarok stb.). Ez a korai segítségnyújtás hatékonyan előzi meg a későbbi pszichés problémákat.

Az Életkezdet és az ISzCsK által megtermékenyített szakmai háttérnek hála jelenleg dolgozom a Siófoki Életkezdet Perinatális Alapítvány mellett Keszthelyen a Szemfüles Egyesületnél, Balatonbogláron a Thilia Pszichoterápiás a központban és a Perinatus Alapitványnál Budapesten.

Szülői és szakmai kompetenciáimhoz egy családi nehézség ad kiegészítést. Kisfiam mindig is “furcsa” volt, amit sokáig nem tudtam sem észrevenni, sem elfogadni. Aztán a Szemfüles Egyesületnél egy pályázat keretein belül részt vettünk autizmus specifikus képzéseken és összeállt a kép: a kisfiam és a férjem nem neurotipikus. Az egyesületből Dalmai Melinda gyógypedagógus kolléganőmmel elvégeztük a Korai Fejlesztő 60 órás Autizmus-specifikus komplex korai intervenciós képzését és ebben a szemléletben dolgozunk együtt. A neurodiverzivitás gondolata, szeretteim eltérő működésmódja rengeteget ad hozzám. A nehézségek mellett, pontosabban megoldásuk által változik a világlátásom, újfajta figyelmet, megértést, gondolkodást tanulok, ami gazdagítja a szakmai gondolkodásomat.
És ennek az útnak még csak a legelején járok…