ISPPM konferencia, Berlin 2015

A háborítatlan szülés jogi kereteinek kidolgozása

A nemzetközi pre- és perinatális pszichológia éves konferenciáját október közepén rendezték meg Berlinben. Orosz Katalin transzperszonális terapeuta, Rosnyay Nóra mentálhigiénés szakember és Dr. Daniel Éva pszicholgóus képviselték a Perinatus Alapítványt.

Nóra tapasztalatairól olvashattok:

A konferencián betekintést nyerhettünk a német nyelvterület pre- és perinatális pszichológia és tudomány jelenlegi helyzetébe. A minden érintett területet bemutató előadások körüljárták a kérdést a pszichológia, az egészségpolitika, a kórházi- és klinikai gyakorlat és jogi oldalról. Cél és hangsúly a várandósság támogatása, a háborítatlan szülés és a korai kötődés lehetőségének biztosítása. Mindezek társadalmi szinten preventíven hatnak a jövő nemzedékére. A háborítatlan szülés feltételeit sokszor nehéz megteremteni a klinikai gyakorlatban. A jogi keretek kidolgozása ebben támaszt adhat.

Gyermekek Jogai Charta a születés előtti, alatti és utáni időszakban. 10 éve készült el, most került újra megvitatásra a szövetség részéről. Nehéz a Charta véglegesítése, hiszen sok olyan kérdést érintenek a születés előtti gyermek szükségletei és jogai, melyek ütközhetnek az anyák érdekeivel, de a kórházi- és klinikai protokoll pontjaival is. Az egészségpiac üzleti szempontja szintén ellentmondásban állhatnak a valódi szükségletekkel. A jogi keretek és lehetőségek tisztázása, az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének figyelembevételével még szintén hátra van. Az ellentmondások ellenére ez a Charta fontos eleme annak a folyamatnak, mely során a társadalom figyelmének homlokterébe kerül a várandósság támogatása, a háborítatlan születés, a korai kötődés kialakításának fontossága.

A workshopokon való részvétel során ízelítőt kaptunk Európa más részein használt módszerekről, terápiáról. Ennek segítségével összehasonlíthatjuk a mi képzéseinket és gyakorlati munkánkat más országok gyakorlatával. Illetve választhatunk, mely képzéseken lehet vagy érdemes részt vennünk a jövőben.

A részvétel az Erasmus+ program jóvoltából valósult meg.

EU flag-Erasmus+_vect_POS