Szülésfelkészítés – kicsit másképp

1. A várandósság lélektana és a szülő-magzat kapcsolat
A szülésre és szülői létre való ráhangolódás már nagyon korán, akár gyermekkorban elkezdődik, mégis a tudatos készülődés leginkább a várandósság tervezésével és megindulásával veszi kezdetét. Gazdag és sokrétű lelki folyamatok indulnak ekkor el. Ezek lehetnek izgalmasak, örömteliek, ijesztőek vagy idegenek, de mindenképp az a céljuk, hogy ráhangoljanak minket a szülésre és a szülői létre, valamint megsegítsék a szülő-magzat kapcsolat elmélyülését.
A szülésfelkészítő első alkalmán ezeknek a folyamatoknak szentelünk figyelmet.

Vezeti Szénási Kornélia pszichológus

2. Várandósság és stressz. Mit tehetünk mindkettőnk egészségéért?

A várandósság különleges átalakulásának feszültégeit és a hétköznap nehézségeit a stresszkezelés szempontjából tekintjük végig. Számba vesszük ennek az időszaknak a legfontosabb szempontjait, és eszközöket, erőforrásokat tanulunk a feszültségek kezeléséhez.

Elsajátítjuk a progresszív relaxációt, mely könnyen használható lazítási módszer. Rendszeres gyakorlással segít visszahangolni túlfeszített szervezetünket. Nem csak pihentet, hanem belső működéseink harmonizálásával támogatja immunrendszerünket, segíti testünk öngyógyító folyamatait. Mindenekelőtt javul a has vérellátottsága, amely a baba jóllétének alapszükséglete.

A testi relaxáció mellékterméke, hogy jobban hozzáférünk belső csillapításunkhoz is, és szinte észrevétlenül válunk csendesebbé.

Csoportvezetők: Schwarcz Ágnes és Rosnyay Nóra mentálhigiénés szakemberek

3. Más állapot – testünk változása a várandósságban

Kikopott nyelvünkből a várandósság “másállapot” elnevezése, pedig ez az időszak valóban sok változást, más állapotot hoz a nők életébe. Már a korai időszakban is jelez a testünk, hogy új élet kezdődik bennünk és velünk. A későbbi időszakban már mindenki számára láthatóak is lesznek ezek a változások.

Szülésznői munkám során rendszeresen elhangoznak ezek a kérdések: Milyen testi változásokra számíthatunk? Hogyan kezelhetjük, csillapíthatjuk a kellemetlen tüneteket? Milyen jelekre érdemes különösen odafigyelni? Az orvosi vizsgálatok eredményei mit mutatnak meg?

A szülésfelkészítőn ezekről a témákról fogunk beszélni.

Csoportvezető: Nováky Rita, szülésznő, perinatális szaktanácsadó

4. A szülés és a születés lélektana, a lelki felkészülés fontossága – Szénási Kornélia pszichológus

5. Mi történik a szülőszobában? A szülés és a születés testi folyamatai

Honnan tudom, hogy mikor kell indulni a kórházba? Mit kell magammal vinnem? Mi történik, ha elfolyik a magzatvíz? A fájdalomcsillapításnak milyen lehetőségei vannak? Honnan tudom, hogy babám jól van-e a születése alatt? Hogyan kell helyesen nyomni a kitolás során?

Ezek a témák minden szülésre készülő nőt foglalkoztatnak. A szülésfelkészítő ezen alkalmát arra szenteljük, hogy alapos és megnyugtató választ adjunk minden felmerülő kérdésre. Áttekintjük a szülés és a születés egyes szakaszait és jellemzőit, a természetes és a gyógyszeres fájdalomcsillapítás, valamint a gátvédelem lehetőségeit, a szülőszobán történő vizsgálatokat, valamint beszélünk arról, hogyan mobilizálhatjuk magunkban azt a belső erőt, amely megsegíti a kontrakciók viselését és támogatja a folyamat előre haladását.

Csoportvezető: Nováky Rita, szülésznő, perinatális szaktanácsadó

6. Felkészülés a gyermekágyra és a szoptatásra

„Ha ezt korábban tudtam volna, biztos jobban felkészülök a szoptatásra” – hangzik el oly gyakran a mondat a szülés utáni napokban-hetekben, amikor a kialvatlanság és az új élethelyzettel együtt járó feszültségek mellett még szoptatási problémák is felmerülnek. Sokunkban az a kép él, hogy a szoptatás ösztönös tevékenység és magától működni fog, holott ennek számos eleme tanulást és gyakorlást igényel. Nagymértékben megkönnyíthetjük a szülés utáni napokat, ha a szoptatás alapjait már a várandósság alatt megtanuljuk.

Honnan tudom, hogy van-e elég tejem és a baba jóllakott? Igény szerint szoptassak vagy 3 óránként? Mikor szükséges fejni? Honnan tudom, hogy a baba éhes vagy más problémája van? Melyek a korai éhségjelek? Hogyan tudom a szoptatási problémákat megelőzni? Bimbóvédőt használjak-e? Hogyan előzhető meg a mellbimbó kisebesedése? Mit tegyek, ha mégis kisebesedik? A felkészítőn ezekről és más, szoptatással kapcsolatos kérdésekről beszélgetünk.

Csoportvezető: Hasilló Annamária, szülésznő, laktációs szaktanácsadó (IBCLC)

A hat alkalmas csoport díja: 8000 Ft/alkalom/fő

Helyszín: Perinatus Alapítvány, 1027 Budapest, Frankel Leó út 5., mgfszt. 5. kapucsengő 19.
Érdeklődés és jelentkezés: +36/70/433-2491, e-mail: perinatus@perinatus.hu