Szülésfelkészítés – kicsit másképp

Általános tapasztalat, hogy ha valaki testileg és lelkileg is felkészül a szülésre, az rendszerint gördülékenyen és problémamentesen zajlik. Ezért öt részes, átfogó szülésfelkészítő sorozatot indítunk májusban, szombat délelőttönként. Foglalkozunk a várandósság testi és lelki történéseivel, a stresszkezeléssel, a szülésre és születésre való ráhangolódásra, valamint a gyermekágyi időszakra és a szoptatásra való felkészítéssel is.

Az öt alkalom egyben és külön-külön is látogatható. Jelentkezés: www.perinatus.hu

 

1. Más állapot – testünk változása a várandósságban

Kikopott nyelvünkből a várandósság “másállapot” elnevezése, pedig ez az időszak valóban sok változást, más állapotot hoz a nők életébe. Már a korai időszakban is jelez a testünk, hogy új élet kezdődik bennünk és velünk. A későbbi időszakban már mindenki számára láthatóak is lesznek ezek a változások.

Szülésznői munkám során rendszeresen elhangoznak ezek a kérdések: Milyen testi változásokra számíthatunk? Hogyan kezelhetjük, csillapíthatjuk a kellemetlen tüneteket? Milyen jelekre érdemes különösen odafigyelni? Az orvosi vizsgálatok eredményei mit mutatnak meg?

A szülésfelkészítőn ezekről a témákról fogunk beszélni.

Csoportvezető: Nováky Rita, szülésznő, perinatális szaktanácsadó, mentálhigiénés segítő

Időpont: 2020. május 9., 9-13 óra

Ára: 8000 Ft

 

2. A várandósság lélektana és a szülő-magzat kapcsolat
A szülésre és szülői létre való ráhangolódás már nagyon korán, akár gyermekkorban elkezdődik, mégis a tudatos készülődés leginkább a várandósság tervezésével és megindulásával veszi kezdetét. Gazdag és sokrétű lelki folyamatok indulnak ekkor el. Ezek lehetnek izgalmasak, örömteliek, ijesztőek vagy idegenek, de mindenképp az a céljuk, hogy ráhangoljanak minket a szülésre és a szülői létre, valamint megsegítsék a szülő-magzat kapcsolat elmélyülését.
A szülésfelkészítő első alkalmán ezeknek a folyamatoknak szentelünk figyelmet.

Vezeti: Szénási Kornélia, pszichológus, szülő-csecsemő konzulens

Időpont: 2020. május 16., 9-13 óra

Ára: 8000 Ft

 

3. Mi történik a szülőszobában? A szülés és a születés testi folyamatai

Honnan tudom, hogy mikor kell indulni a kórházba? Mit kell magammal vinnem? Mi történik, ha elfolyik a magzatvíz? A fájdalomcsillapításnak milyen lehetőségei vannak? Honnan tudom, hogy babám jól van-e a születése alatt? Hogyan kell helyesen nyomni a kitolás során?

Ezek a témák minden szülésre készülő nőt foglalkoztatnak. A szülésfelkészítő ezen alkalmát arra szenteljük, hogy alapos és megnyugtató választ adjunk minden felmerülő kérdésre. Áttekintjük a szülés és a születés egyes szakaszait és jellemzőit, a természetes és a gyógyszeres fájdalomcsillapítás, valamint a gátvédelem lehetőségeit, a szülőszobán történő vizsgálatokat, valamint beszélünk arról, hogyan mobilizálhatjuk magunkban azt a belső erőt, amely megsegíti a kontrakciók viselését és támogatja a folyamat előre haladását.

Vezeti: Nováky Rita, szülésznő, perinatális szaktanácsadó, mentálhigiénés segítő

Időpont: 2020. május 23., 9-13 óra

Ára: 8000 Ft

 

4. A szülés és a születés lélektana, a lelki felkészülés fontossága

Vezeti: Szénási Kornélia, pszichológus, szülő-csecsemő konzulens

Időpont: 2020. május 30., 9-13 óra

Ára: 8000 Ft

 

5. Felkészülés a gyermekágyra és a szoptatásra

„Ha ezt korábban tudtam volna, biztos jobban felkészülök a szoptatásra” – hangzik el oly gyakran a mondat a szülés utáni napokban-hetekben, amikor a kialvatlanság és az új élethelyzettel együtt járó feszültségek mellett még szoptatási problémák is felmerülnek. Sokunkban az a kép él, hogy a szoptatás ösztönös tevékenység és magától működni fog, holott ennek számos eleme tanulást és gyakorlást igényel. Nagymértékben megkönnyíthetjük a szülés utáni napokat, ha a szoptatás alapjait már a várandósság alatt megtanuljuk.

Honnan tudom, hogy van-e elég tejem és a baba jóllakott? Igény szerint szoptassak vagy 3 óránként? Mikor szükséges fejni? Honnan tudom, hogy a baba éhes vagy más problémája van? Melyek a korai éhségjelek? Hogyan tudom a szoptatási problémákat megelőzni? Bimbóvédőt használjak-e? Hogyan előzhető meg a mellbimbó kisebesedése? Mit tegyek, ha mégis kisebesedik? A felkészítőn ezekről és más, szoptatással kapcsolatos kérdésekről beszélgetünk.

Vezeti: Gitidiszné Gyetván Krisztina, védőnő, laktációs szaktanácsadó, perinatális szaktanácsadó

Időpont: 2020. június 6., 9-13 óra

Ára: 8000 Ft

 

Helyszín: Perinatus Alapítvány, 1027 Budapest, Frankel Leó út 5., mgfszt. 5. kapucsengő 19.
Érdeklődés és jelentkezés: +36/70/433-2491, e-mail: perinatus@perinatus.hu

Jelentkezés