A családok élete éppúgy korszakokra oszlik, mint az egyéneké: különböző szakaszokban más és más örömök, feladatok, kérdések és tipikus nehézségek lépnek fel. A ciklus-váltások során jelentősen átrendeződik a család élete, ami nem csak kihívásokat, hanem feszültségeket és konfliktusokat is szülhet. Ilyen esetekben segítséget jelenthet egy külső támasz (szakember vagy pszichoterápiás csoport) igénybe vétele.

Párkapcsolat és elköteleződés

A párkapcsolat ismerkedési és udvarlási szakaszát az elköteleződés követi, majd az együttélés/házasság korai szakasza. Az összehangolódásban és a konfliktusos helyzetek kezelésében párterápia nyújthat segítséget.

http://perinatus.hu/egyeni-konzultacio/par-es-csaladterapia/

Gyermekvárás

A gyermekvárásra való felkészülés, a gyermek(ek) születése és gondozása új fejezetet nyit a családban. A pár tagjai immár szülőkké válnak, ami új örömökkel, feladatokkal és felelősségekkel jár. A gyermekvárásra való készülődésben, illetve a várandósság időszakában az egyéni konzultáción belül is lehet felkészülni az új élethelyzetre és választ találni a kérdésekre, dilemmákra.

A felkészülésben és a babával való összehangolódásban számos csoportunk is segíthet:

http://perinatus.hu/temak/varandosoknak/

http://perinatus.hu/temak/szulesre-keszuloknek/

Szülői lét és szülő-gyermek kapcsolat

A szülés utáni időszakban a szülésélmény feldolgozás, valamint a kisbabával, összehangolódással, szülői szerepekkel, neveléssel kapcsolatos kérdések kerülnek előtérbe. A kisbabával kapcsolatos kérdések, problémák a szülő-csecsemő konzultáción beszélhetők meg, a szülésélmény feldolgozása pedig egyéni konzultáció keretében is megtörténhet. Kisgyerekek nevelésével kapcsolatos kérdésekben klinikai gyermekpszichológus segíthet.

Csoportjaink ezekben a témákban:

Szülésem története, ahogy én megéltem

Egy olyan folyamatra hívjuk a résztvevőket, amely során a fájdalmas részleteket kisimogatjuk, feldolgozzuk, mely hozzásegíthet bennünket anyaságunk teljesebb megéléséhez és ahhoz, hogy megláthassuk történetünk szépségét is. A feldolgozás pedig lehetőséget ad önmagunk és gyermekeink számára, hogy a következő szülés-születés védettebb, háborítatlanabb legyen.

http://perinatus.hu/temak/szuleselmeny-feldolgozas/

Párbeszéd szavakkal és szavakon túl

A csoporton beszélgetünk tehát a sírás lehetséges okairól, a megnyugtatásról és a baba önnyugtatásáról, az elalvás és az átalvási nehézségekről, a baba szükségleteiről: biztonság, ritmus, kiszámíthatóság. Valamint szó lesz az anya és az apa szükségleteiről is.

Bátorító nevelés a családban

A szülők természetes törekvése, hogy gyermekük fejlődését szeretettel és legjobb tudásuk szerint támogassák. Ebben a folyamatban a szülők gyakran váratlan erőforrásokat fedeznek fel magukban, új kompetenciákkal gazdagodnak és nem is sejtett problémákkal, nehézségekkel találkoznak. 10 alkalmas csoportunkban a résztvevő szülők saját élményeiken és a helyzetek megértéséhez illeszkedő ismereteken keresztül rendezhetik és gazdagíthatják nevelési konfliktuskezelő készségeiket.

http://perinatus.hu/temak/babakrol-es-kisgyerekekrol/

Üres fészek és nagyszülővé válás

A gyerekek felnövekedése és kirepülése jelenti a következő családi életciklust. A hangsúlyok újból átrendeződnek, a gyerekek gondozása helyett a párkapcsolati kérdések kerülnek előtérbe. Ez az elengedés és az új lehetőségek felkutatásának időszaka. Nehézségek esetén egyéni konzultáció segíthet a kérdések megválaszolásában.

A nagyszülővé válás hasonlóan jelentős változása az életünknek. Ezzel kapcsolatos témákkal foglalkozni lehet egyéni konzultáción belül és Unokaváró csoportunkon is.

http://perinatus.hu/temak/babakrol-es-kisgyerekekrol/