Hallgatni-meghallgatni csoport

75 órás tréning segítő foglalkozásúaknak

Minden segítő foglalkozásnak, legyen az tanító, gyógyító, gondozó, tanácsadó, vagy vezető lényegi kérdése maga a segítő kapcsolat. Tud-e a segítő hallgatni, jelen lenni úgy, hogy a másik érezze a teljes figyelmet, és tud-e meghallgatni, hogy a másik saját megoldását találhassa meg?

A tréningen elsősorban a gyakorlatra fektetjük a hangsúlyt, a készségek, képességek fejlesztésére és a személyes hatékonyság fokozására. A képzés a személyiség egyik alapvető készségét teszi tudatossá és érzékenyebbé, ezért mindenki saját magához képest fejleszti módszertanát. Így bármely segítő kapcsolatban használhatók az itt megszerzett készségek: tanár, pszichológus, orvos, nővér, asszisztens, gyógypedagógus, stb. Az is jó motiváció, ha családi, baráti körben szeretnénk tudatosabbá tenni saját kommunikációnkat.

A munka középpontjában a segítő beszélgetés vezetése áll. Gyakoroljuk a kérdezést, a megfigyelést, az optimális támogatást, a visszajelzéseket, az explorációt. Tanulunk figyelni a szavakra, a tartalomra, és arra, ami a szavak mögött fejeződik ki a metakommunikációban. Tanulunk mindeközben figyelni önmagunkra, használni saját verbális és metakommunikatív eszközeinket, hogy megfelelően vezethessük a segítő beszélgetést.

Két alapvető témánk egyike a humanisztikus pszichológia által kidolgozott empátia, megértés és kongruencia hármasa. A másik a transzperszonális szemlélet tudatosítása és aktív használata a kapcsolatban. Többek között ide tartozik a kölcsönös növekedés elve, vagy olyan szellemi képességeink fejlesztése, mint az inspiráció, a kreativitás, a humor és az intuíció.

A képzés során 3 szakkönyv alapján önálló irodalom feldolgozás is történik. A résztvevők megtanulják a kliensekkel való munka háttérfeladatait is, elsősorban az elemzés és dokumentáció szempontjait. A képzés záródolgozattal fejeződik be.

A képzés elvégzéséről tanúsítványt adunk. A képzés nem akkreditált. A képzést kiegészítheti majd szupervíziós gyakorlati munka és a „Ki segít a segítőnek”csoport.

Gyakorlati tudnivalók:

A tréning 5 hétvégén keresztül zajlik, havonta egy alkalommal.

Az egyes alkalmak pénteken 15-20 óráig és szombaton 8:30-18:30 óráig tartanak.

A csoport létszáma max. 16 fő.

Az új jelentkezőkkel első interjút készítünk. Hiányzást max. 15 %-ot fogadunk el. A képzés elvégzéséről tanúsítványt adunk ki.

A csoport elköteleződést kíván, külön nem látogathatóak az alkalmak, emellett hiányzás esetén is a teljes összeget kell kifizetni.