Sokszor mondják várandós nők, hogy szeretnének kapcsolatot létesíteni a magzattal, de nem tudják, hogyan fogjanak hozzá. A kapcsolatot azonban nem kell kialakítani, hiszen az már eleve adott. Davenport szerint három csatornán keresztül is szoros kapcsolat áll fenn az anya és magzata között, de az apák is hasonlóan kapcsolódnak a babájukhoz.

Fiziológiai csatorna

Az anya szervezetébe bejutó és termelődő kémiai anyagok, hormonok, tápanyagok a keringésen, illetve a méhlepényen át a magzathoz is eljutnak. A magzatba jutó vér mennyisége, oxigén-telítettsége is a fiziológiai kapcsolódási módhoz tartozik. Például, ha az anya intenzív stresszt él meg, kevesebb vér jut a babához, egy séta a friss levegőn pedig oxigéndús vért biztosít a számára.

Ez egy nem-tudatos, kölcsönös csatorna anya és magzata között, ami fiziológiai szinten közvetíti az anya testi és lelki állapotát, és ugyanez fordítva is működik: a magzat is küldi a jelzéseit (hormonokat, anyagcseretermékeket) az anya szervezete felé, ily módon az anya is közvetlenül értesül a magzat állapotáról.

Bár közvetetten, az anyán keresztül, de az apa is része ennek a fiziológiás csatornának, (pl. az apa jelenlétével, viselkedésével, beszédével érzelmeket, testi érzeteket vált ki az anyában, az biológiai szinten is leképeződik és eljut a magzathoz).

Viselkedéses csatorna

A viselkedéses csatornának két része van:

Az anya mindennapi élete, mozgása, tevékenysége, életritmusa, beszéde, illetve a környezet jellegzetességei, amiben él. Vagyis azáltal, amit éppen az anya csinál (zuhanyozik, szeretkezik, táncol…), kommunikál a magzat felé. Ez a csatorna főként tudattalanul működik

Az anya babára irányuló viselkedése. Ilyen a simogatás, beszéd, éneklés, érintés.

Ezek is kölcsönös csatornák, hiszen a magzat minderre reagál, mozgását pedig az anya érzékelheti. Az anya értelmezni kezdi a baba mozgásos viselkedését, ezzel is készülve az újszülött jelzéseinek finom érzékelésre.

A magzat mozgása egyben kommunikációs csatorna is: mérföldkő az anya-magzat kapcsolatban a baba megmozdulásának érzékelése. A viselkedéses csatorna sok lehetőséget rejt az apa-magzat kommunikáció számára is, hiszen az apa hangja, viselkedése is hat a babára, és érintéssel az apa is megérezheti a baba jelzéseit.

Intuitív csatorna/láthatatlan köldökzsinór/együttrezgés

Ez egy szubjektív csatorna, amely egy mély egymásra hangoltság mentén közvetít kölcsönösen a magzat és anya között. Megnyilvánulhat érzésekben, álmokban, fantáziaképekben, sejtésekben. Az anya például megálmodhatja vagy megsejtheti a baba nemét, vagy megérezheti a születése időpontját.

Összehangolódás…

A szülő-magzat kapcsolatot erősítő gyakorlatokról, a három hírvivő csatorna által nyújtott lehetőségek mélyebb kiaknázásáról mostanában sokat lehet hallani. Sokakban felmerül a kérdés: vajon ez egy új divathullám vagy valóban van jelentősége annak, ha a magzatot is érző, reagáló, kapcsolódásra kész személynek tekintik? A kérdésre több válasz is adható.

A néphagyományból számos magzatvédő praktikáról maradt ránk adat, és ez arról árulkodik, hogy őseink is fontosnak tartották a babák védelmét és a velük való foglalkozást. Ez azonban nem külön feladatsorként volt előirányozva számukra, hanem szervesen beágyazódott a mindennapi élet tevékenységei és szokásai közé.

Kérdésünkre a másik választ az erre irányuló kutatásokból meríthetjük. Ezek egyre erősebb bizonyítékokat nyújtanak arról, hogy igenis fontos a magzatot is befogadó és reagáló lénynek tekinteni, és szeretettel fordulni felé. Akik ezt a figyelmet magzatként megkapják, jelentős előnyökkel indulnak az életben: rendszerint rövidebb és probléma mentesebb a születésük, csecsemőkorukban nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak, korábban alakul ki az alvásritmusuk, sikeresebben működik a szoptatás, gyorsabban fejlődnek, és erősebb a szülő és a gyermek között levő kapcsolat.

A szülő-magzat összehangolódásnak sok formája ismert, amit a szülők ösztönösen művelnek. Fontos, hogy ezt ne feladatnak tekintsék, amelynek elvégzése biztosítja, hogy okosabb, fejlettebb babájuk születik. Ez akkor működik jól, ha a szülőknek ez örömforrás, élvezik az együtt eltöltött perceket, és nem kötelezően elvégzendő feladatként tekintenek rá.

Ha a várandós mégis úgy érzi, segítségre van szüksége a lecsendesedéshez, hogy jobban tudjon figyelni befelé, önmagára és a babájára, létezik néhány erre irányuló szakemberrel végezhető módszer, amely ebben segítséget nyújthat. Ilyen például az Összehangoló csoport a Perinatus Alapítványnál, vagy a haptonómia és az anya-magzat kapcsolatanalízis módszerek.