Definíció szerint a szülés utáni 6 hét, 40 nap tartozik ide. Tágabb, lélektani értelemben, a baba első életévének időszakát nevezzük annak. A várandósság kilenc hónapja lélektani értelemben a megnyílás, a tudatállapot módosulásának időszaka, ennek csúcspontja a szülés. A gyermekágyi időszak alatt történik a visszarendeződés, visszazáródás, nem csak testi, hanem lelki szinten is. Mikor a baba kb. 8-9 hónapos lesz, és megtanul önállóan mászni, azaz képes már fizikai szinten eltávolodni a szüleitől, megteremtődik az anyában is bizonyos szintű függetlenedés, és nagyjából visszarendeződik az anya hétköznapinak megélt lelki állapota.

Sok nőt meglepetésként és készületlenül éri, mennyi minden történik egyszerre a gyermekágyas időszak alatt. A testi visszarendeződés, a lelki visszazáródás, a baba megérkezésével az új élethelyzettel való megbirkózás, az anyává válás különféle folyamatai, az új életritmus kialakítása. Éppen ezért ahogy a szülésre, úgy a gyermekágyas időszakra is érdemes felkészülni, ezzel sok kellemetlen, nehezítő tényező és helyzet elkerülhető.

Érdemes végiggondolni még a szülés előtt a következőket:

  • ki legyen jelen segítőként (pl. ebédet főzni, ellátni a háztartást), akiben megbízhatok
  • kihez fordulhatok bizalommal szoptatási, táplálási nehézségek esetében
  • ki tud a legjobb érzelmi támaszom lenni, ha elárasztanak a nehéz érzések, kinek tudom elmondani az érzéseimet és a vállán kisírni magam?

Mivel az érzékeny időszak a szüléssel nem ér véget, hanem tovább folytatódik a gyermekágy alatt, különösen fontos az anya védettsége ebben az időszakban. Ezt szem előtt kell tartani akkor, ha arról dönt a pár, kit engednek közel, ki segít az anya körül. Lehetőség szerint olyan személyek vegyék körül, akikkel nagyon jó a kapcsolata, akikben megbízhat, akik jól tudják őt szeretni. Mindazok, akiknek a jelenléte feszültséget hozhat, csak rövid időre legyenek jelen. Ezzel elkerülhető számos probléma, nehézség felbukkanása (pl. az anyatej mennyiségének megcsappanása a feszültségek miatt), illetve elkerülhető a konfliktusok megjelenése, amelyek elterelik a figyelmet a legfontosabb feladattól, a babával való összehangolódásról és a testi-lelki regenerálódásról.

A gyermekágy lélektani jellemzői

A szülés utáni napokban megjelenő „baby blues” természetes része ennek az időszaknak. A hangulati hullámzások igen erőteljesekké válhatnak, az eufóriától a mély elkeseredettségig számos érzés megjelenhet. Ezeknek érdemes utat adni, kiengedni, kisírni, ez segít abban, hogy megszabaduljunk az érzelmi feszültségtől. Érdemes erről a családot is tájékoztatni, ha ők is felkészülnek erre, nem ijednek meg ettől, és megfelelő támaszt biztosítva tudnak jelen lenni.

Az anya a korai gyermekágyas időszakban továbbra is megváltozott, módosult állapotban van, ez nem ér véget a szülés befejeződésével. Ez többek között azt is jelenti, hogy továbbra is fennáll a különös érzékenység a külső hatásokra: apró szavak, megjegyzések, arckifejezések, üzenetek mintegy „beéghetnek” a lélekbe. A pozitív üzenetek erősítőek, támogatóak, de ha ezek éles, kritikus megjegyzések, komoly sérüléseket okozhatnak.

Alapvető igények: tartva lenni, szeretve lenni, etetve lenni

Az anya igényei a gyermekágy során ugyanazok, mint a babáéi. Ahogy Molnár Judit Eszter pszichológus fogalmaz: tartva lenni, etetve lenni és szeretve lenni. Ezért különösen fontos lehet, hogy a családtagok milyen mértékben tudnak belépni, és támogatásukkal segíteni az anyát. Komoly segítség lehet egy-egy komatál vagy ebéd. Akár egy jó beszélgetés is, amelyben meghallgatják, hogyan éli meg ezt a bonyolult, olykor akár zavaros időszakot.

Érzékenység a baba-mama összehangolás szolgálatában

A várandósság első 10-12 hete a Donald Winnicott gyermekorvos által „elsődleges anyai ráhangolódásnak” nevezett időszak. Ez azt jelenti, hogy az anya olyannyira érzékeny és lelkileg nyitott, hogy szinte (vagy nem is szinte) a saját testében érzi a baba igényeit, belső állapotait. Mindez segíti kettejük összehangolódását, hogy jobban, mélyebben megismerje babája igényeit, gyorsabban megtanulja olvasni–érteni a jelzéseit is. Ez akkor tud a leghatékonyabban működni, ha az anya kellően biztonságban érzi magát, és a figyelmét nem vonják el a körülötte zajló események. Az elsődleges anyai ráhangolódás állapota rendszerint a szülés utáni 10-12. hétre elmúlik.