A szülés egy érzelmileg sűrített élmény: sok-sok érzelmet, hangulatot, gondolatot, dilemmát, véleményt, tapasztalatot hordoz magában. Ezek némelyike örömteli, megelégedést hozó, másokat esetleg nehéznek, fájdalmasnak éljük meg. Mindenképpen gazdag, sokszínű, összetett. Vannak azonban szülések, amelyek során kifejezetten azt érezzük, hogy ebben megsebződtünk. Olyan mértékű fájdalmat, kiszolgáltatottságot, bántást éltünk meg, amely mély sebet ejtett rajtunk. Ezt nevezzük traumatikus szülésnek.

Tekintsük át, milyen helyzetek okozhatnak traumát a szülésnél!
A téma részletes taglalása előtt érdemes kiemelni: nem feltétlenül a történések határozzák meg, hogy valaki traumatikusnak éli-e meg a szülését vagy nem. A szülő nő megélései, érzelmei, reakciói döntik ezt el. Sok szempontból mások vagyunk, ugyanolyan helyzeteket különböző módon élünk meg. Lehet, hogy kívülről azt látjuk, két szülés szinte egyforma, az anyák nagy valószínűséggel mégis másfajta élményekről számolnak be. Egy-egy mondat, gesztus valakinek segítő lehet, másnak esetleg sértő vagy bántó. Ugyanolyan mértékű fájdalmat valaki könnyebben visel, mást nagyon megterhel. Van, akinek a 12 órás vajúdás egy röpke pillanatnak tűnik, másnak végtelenül hosszúnak. Ezért hangsúlyozzuk: a szubjektív megélés a mérvadó. Ha valaki azt mondja, traumatikusnak élte meg a szülését, nincs jogunk azt megkérdőjelezni.

Bizonyos események megjelenése növeli az esélyét annak, hogy az anya sebződjön a szülése során:

A szülés történései

Az életveszéllyel, súlyos komplikációval járó szülések gyakran traumatikusak. Ez érthető, hisz ebben az esetben az anya és/vagy a baba élete kerül veszélybe. Az élet elvesztésének közelsége erőteljesen megrendítheti a világ kiszámíthatóságába és biztonságába vetett hitünket. A koraszülés és az intenzív ellátás is ide sorolható.

A szülés módja

A beavatkozásoknak lehet traumatizáló hatása, még akkor is, ha szükségszerű és indokolt az alkalmazásuk. Ide tartozhat a szülés megindítása, a császármetszés, a vákuum használata a kitolási szakban. Ismét szeretnénk hangsúlyozni, a beavatkozások nem minden esetben hoznak fájdalmas élményt, hiszen sokan elfogadással viszonyulnak ezekhez a helyzetekhez. Érvényes azonban az a megállapítás, hogy minél több beavatkozás történik a szülés alatt, annál nagyobb az esélye, hogy traumatizáló hatású lehet.

A szakszemélyzet bánásmódja

Az érzelmi támogatás hiánya, vagy a kifejezetten bántó, sértő, agresszív, esetleg fenyegető magatartás mély sebeket ejthet az anyán. A szülés során módosult tudatállapotban van a nő, ilyenkor minden gesztus, mondat, hangsúly, arckifejezés mélyebb nyomot hagy, mintha ugyanezzel hétköznapi tudatállapotában találkozik. Ezért is történhet meg az, hogy egy-egy bántó mondat akár hónapokon, éveken keresztül is visszhangozhat az anyában.

A szülő nő szubjektív megélése

A kutatások azt mutatják, hogy igen traumatizáló az, ha a nő kiszolgáltatottnak érezte magát a szülése során és azt élte meg, hogy szinte tárgyként kezelik. Olyan esetekben fordulhat elő, amikor nem tájékoztatják őt a beavatkozásokról, a feje fölött, őt megkerülve hoznak meg döntéseket, nem veszik figyelembe a kéréseit, szükségleteit, vagy nem az orvossal kötött korábbi megállapodás szerint járnak el. A magára hagyottság, megalázottság érzése, a gunyoros vagy humorizáló megjegyzések nagyon bántóak lehetnek.

Ide sorolható a fájdalommal való megküzdés nehezítettsége is. Az a tapasztalat, hogy nehezebben viselte a fájdalmat, mint ahogy arra számított, vagy a fájdalomcsillapítók kérése megrendítheti az önmagukba, a teherbírásukba vetett hitet és az anyai kompetencia érzését. Ez sokszor párosul szégyennel és bűntudattal is.

Korábbi traumatikus élmények aktivizálódása

A szülés alatt időnként megnyílik a kapu a korábbi, még feldolgozatlan traumatikus tapasztalatok felé, és megérkeznek ezeknek az emlékei, élményei. Ide sorolható a szexuális és testi abúzus, korai feldolgozatlan veszteségek (pl. szülő elvesztése), vetélések és előző nehéz szülésélmények.

A szülés traumatikus élményei rendszerint hosszan elkísérik az anyát. Rátelepedhet a hangulatára, a kínzó érzések újból és újból megérkezhetnek, időnként a sebződés olyan mély, hogy poszttraumatikus stressz zavar alakul ki, vagy hajlamosít a szülés utáni depresszióra. Előfordulhat az is, hogy megnehezíti a babával való kapcsolatot. Traumatikus szülésélmény esetén mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni, az ő segítségével elvégezni a feldolgozó munkát. Pszichológus, pszichoterapeuta tud segíteni, mélyebb sebzettség esetében pszichiáter is bevonható a feldolgozó folyamatba.