A szülés utáni depressziót rejtőzködő jelenségnek is tekintik, mivel tünetei sok hasonlóságot mutatnak a fáradt, kialvatlan gyermekágyas édesanya állapotával. Nézzük meg először, mi NEM a szülési utáni depresszió!

A baby blues nem az. A baby blues a szülés utáni 3-4. napban jelentkezik. Az anya érzékeny, lehangolt, gyakran sírdogál. Rendszerint pár nap alatt lecseng, és az anya hangulata rendeződik. Ha ez mégsem történik meg, és hetekkel később is fennáll a lehangolt állapot, akkor a baby blues átcsúszott depresszióba, és kezelést igényel.

A fáradtság, kialvatlanság, időnként fellépő aggodalmak szintén nem depressziós tünetek. Ám érdemes ilyenkor segítséget kérni a családtagokról, barátoktól, hogy az édesanya többet pihenhessen, töltődhessen, nyújtsanak neki érzelmi támaszt. Így örömtelibb módon tud majd jelen lenni a babájáról való gondoskodásban.

A szülés utáni depresszió fokozatosan alakul ki a szülés utáni 2–4. héttől.

Az alábbi tünetek alapján ismerhető fel.

  • Az anya egyre kevésbé képes örülni a gyermekének, fárasztó számára az újszülött ellátása, nem szeretne vele foglalkozni.
  • Alvászavar alakul ki. Akkor sem tud elaludni, ha a babája alszik.
  • Étvágytalanság, erőtlenség.
  • Fokozott szorongás és aggodalom, öngyilkossági késztetések, valamint sírással kísért érzelemkitörések.
  • Gyakoriak a baba bántalmazásával kapcsolatos gondolatok és belső képek, habár valódi erőszakos tettekre igen ritkán kerül sor.

A szülés utáni depressziót mindenképpen kezelni kell. Enyhébb tünetek esetén pszichológus segíthet, a depresszió súlyosabb formái esetében pszichiáterhez is érdemes fordulni kiegészítő gyógyszeres kezelés érdekében.