Poszttraumás stressz zavar (PTSD) szélsőségesen traumatikus esetekben jelentkezik, amikor valaki úgy érzi, az élete veszélyben forog. Közlekedési balesetek, természeti katasztrófák, háborúk, illetve olyan szülések nyomán fordul elő, amelyben az anya nagyon tehetetlennek, kiszolgáltatottnak érezte magát, esetleg a személyzet durván bánt vele vagy nem látták el megfelelő információval arról, mi történik vele.

A PTSD tünetei a következők

  • Intenzív szorongás
    A szorongás a veszély elmúltával is fennmarad. Az anyuka folyamatos szorongásban éli a mindennapjait. Állandó készenlétben áll, mintha bármelyik pillanatban veszély leselkedne rá.
  • A szülésélménnyel kapcsolatos visszatérő gondolatok, emlékképek
    A szüléssel kapcsolatos fájdalmas élmények akarata ellenére törnek fel, újból és újból átéli a sérülést okozó eseményeket. Emlékképek jönnek elő, éjszaka rémálmok jelentkezhetnek, vagy akár filmszerűen pörögnek le előtte az események.
  • Elkerülő viselkedés
    Az anyuka igyekszik elkerülni mindent, ami a szülésére emlékezteti. Nem beszél a témáról, kerüli a várandós nőket, nem szeretne kórházba belépni és elképzelhetetlennek tartja, hogy újból várandós legyen és szüljön. Előfordulhat, hogy szélsőséges stresszreakció jelentkezik minden szülésre emlékeztető ingerre (például a fertőtlenítő szagára vagy injekciós tű látványára).

A tünetek megszüntetése érdekében rendkívül fontos feldolgozni a traumatikus szülésélményt. Ezt pszichológus vagy pszichoterapeuta segítségével teheti meg.