Tartósan fennálló szorongás

A baba megszületésével, az új élethelyzetben mindenki megél kisebb-nagyobb mértékű aggodalmat, hisz a család addigi ritmusa felborul, az új szerepek számos teendő és kihívás elé állítják a szülőket, amit a kialvatlanság is nehezíthet. Ez teljesen természetes. Akkor érdemes szakemberhez fordulni, ha a szorongás nagymértékű, tartósan fennáll, nem csillapodik az idő előrehaladtával, és akadályozza a mindennapi életet. Pszichológus, pszichoterapeuta segíthet az aggodalmak elcsendesítésében, túlzott mértékű szorongás esetén gyógyszeres támogatás is igénybe vehető, ezt pszichiáter szakorvos végzi.

Kényszeres tünetek

Kényszeres tünetek esetén újra és újra felbukkannak kényszerítő erejű gondolatok (például „sokkal gyakrabban kellene kezet mosni”) és cselekedetek (gyakori kézmosás). Ezek a szorongás csökkentését célozzák, és enyhébb tünetek esetén néhány héten belül rendeződnek. Ha ez mégsem történik meg és az állapot hónapokon keresztül fennáll, pszichológus segíthet a szorongás csökkentésében, pszichiátert erősebb tünetek esetén, gyógyszeres támogatásért érdemes felkeresni.

Gyermekágyi pszichózis

A gyermekágyi pszichózis viszonylag ritka, de igen súlyos pszichiátriai zavar. Jellemző a valósággal való kapcsolat eltorzulása vagy teljes megszakadása, valamint hallucinációk, téveszmék, öngyilkossági vagy gyilkossági gondolatok, bizarr viselkedés megjelenése. Felismerése rendkívül fontos, azonnali pszichiátriai kezelést tesz szükségessé. Érdemes olyan kórházi osztályt keresni, ahol támogatják, hogy a kisbaba is jelen legyen az anya mellett, és segítik őket – többek között – a szoptatás fenntartásában is.