SÍRÁS

Minden szülő tudja, hogy a kisbabák sokat sírnak. Felmerül azonban a kérdés: mit tekinthetünk normál sírásnak és mikor mondhatjuk, hogy jóval többet sír, mint más kisbabák.

Ennek eldöntéséhez szeretnénk támpontokat nyújtani.

Excesszív sírásnak nevezik azt, amikor a baba nagyon sokat sír az első három hónapban. Akkor beszélhetünk erről, amikor legalább három héten keresztül, hetente legalább három nap, legalább három órát sír vagy nyűgösködik a csecsemő.

A harmadik hónapon túl is folytatódó, főként éjszaka jelentkező hosszadalmas sírást nevezzük perzisztáló sírásnak.

Mi állhat a sok sírás hátterében?

A nyugtalan, sokat síró csecsemők gyakran megkapják a „hasfájós” címkét, holott a kólika csupán egyik lehetséges oka a sírásnak. Számon tartjuk mellette az organikus (testi) megbetegedéseket, az éretlen alvás-ébrenlét ritmust, illetve az olyan családi problémákat, mint a gyakori párkapcsolati konfliktus vagy a szülők életét megnehezítő  pszichés megbetegedés.

A várandósság és a szülés-születés történései szintén meghatározzák a csecsemő megnyugtathatóságát. Sírási problémák okai között gyakran szerepel az, ha a gyermeket nem tervezték és a későbbiek során sem jutottak el az elfogadásig, túlzott anyai szorongás a várandósság során, a baba ikertestvérének elvesztése a magzati korban vagy a születés után,  a nehezített szülés-születés, valamint veszteség a várandósság időszakban.

Kihez fordulhat segítségért?

A lehetséges testi megbetegedések orvosi vizsgálattal való feltárása, illetve kizárása az első lépés. Amennyiben a csecsemő testileg egészséges, szülő-csecsemő konzulens vagy csecsemőkkel is foglalkozó pszichológus segíthet a családnak megtalálni a megfelelő megnyugtatási és önmegnyugtatási módokat, valamint támogathatja a család lelki stabilitásának visszarendeződését.