ALVÁSZAVAROK

A szülők számára a baba alvása okozza a legtöbb fejtörést az első életévben. Mi tekinthető normális alvásnak? Mikor kell, hogy átaludja az éjszakát? Mikor beszélhetünk már alvásproblémákról? – teszik fel a kérdéseiket.

Alvászavar definíciója szerint a csecsemő 6 hónapos korától beszélhetünk problematikus alvásról, amennyiben hetente legalább ötször komoly problémák adódnak az elalvásnál vagy az átalvásnál. Ezek lehetnek átmenetiek és tartósak.

Átmeneti nehézségek

Átmeneti alvászavarokat okozhatnak az életkörülményekben bekövetkező változások, mint például költözés, válás, fognövekedés, betegség, kistestvér érkezése. Ilyen esetekben a változás lezajlásával rendszerint az alvási problémák is rendeződnek. Ugyancsak könnyebben kezelhetőek azok a nehézségek, amelyek a nem megfelelő alvási szokások miatt alakulnak ki.

Tartós alvásproblémák a következők lehetnek:

  • nehezített elalvás
  • igen alacsony alvásigény
  • gyakori éjszakai ébrenlét, amikor a kisgyerek enni-inni kér
  • alvás alatti nyugtalanság
  • gyakori éjszakai felriadás, amit nehezen megnyugtatható sírás is kísérhet

Mi állhat az alvási problémák hátterében?

Az alvászavarok lehetséges kiváltó okai széleskörűek. Az organikus (testi) okok közül az anyagcsere, a hormonális és neurológiai zavarok, valamint az éretlen alvás-ébrenlét ciklus emelhetők ki.

A tartós alvászavarok kialakulásában szerepet játszhatnak a család nehézségei, tartós problémái is. Emellett olyan okokat találhatunk még, mint a baba elalvásához kapcsolódó szülői félelmek (pl. bölcsőhalál miatti aggodalmak), a várandósság és a szülés körül megélt nehézségek, veszteség, gyász a családban. Jelentősebb alvásproblémákkal találkozunk szülők közötti párkapcsolati nehézségek esetén is.

Kihez fordulhat segítségért?

A gyermek alvászavara megterheli az egész családot, fizikailag és lelkileg is kimerülnek, amivel elindulhat egy ördögi kör, hiszen a kialvatlanság újabb és újabb problémák forrásává válhat. Ezért fontos komolyan venni az alvászavart és minél előbb megtalálni rá a megfelelő megoldást! Szülő-csecsemő konzulens vagy csecsemőkkel is foglalkozó pszichológus segíthet ilyen esetekben.