Családterápiás Vándorgyűlésen jártunk

Debrecenben jártunk a Családterápiás Vándorgyűlésen 2017. április 21-23-án.

A műhelybemutatkozón beszéltünk az alapítvány történetéről, az elmúlt 10 évről, a szakmai munkáról. Szó volt arról, hogy a pre- és perinatális időszakban a magzatot illetve a csecsemőt ért hatások hogyan válnak egy életre rizikófaktorrá,hogyan hat ez a családra. Mivel az alapítvány munkájának jelentős része a megelőzésről illetve a gyógyításról szól, beszéltünk arról, hogy hogyan tudnak a babák olyanfajta támaszt kapni, ami számukra egész életükben prevenciós tényezővé válik.

A worshopunk témájáról itt olvashattok:
A perinatális időszak örömei és nehézségei a családdá válásban
A gyermekvállalás egy pár életében a családdá válás meghatározó lépése, minőségileg más életszakasz indul ezzel. A szülés-születés normatív krízisnek tekinthető, olyan sűrített élmény, mely alapvetően határozza meg a család fejlődő kapcsolatrendszerét. A legfontosabb kérdés: a baba, az anya és az apa milyen kapcsolatot tudnak kialakítani. Ráadásul egy gyermek foganása olyan esemény lehet, mely megérinti azokat a tapasztalatokat is, amiket a szülők saját születésükkor éltek át. A perinatális élmények feldolgozása így a családterápiás munkát többféleképpen is segítheti. Egyrészt, amennyiben a család rendszerében problémák merülnek fel, akkor ezeket segíthet oldani. Másrészt a szülők saját születés élményeinek megdolgozása a gyermekvállalás előtt prevenciós hatással bír.
A Perinatus Alapítvány szakemberei maguk is megérintődtek saját magzati koruk és születésük élményanyagának hosszú távú hatásaitól. Ezek feldolgozása vezetett oda, hogy 2007-ben létrehozták az alapítványt, melynek kutatói, oktatói és terápiás szakmai munkája támogató közösségi keretek között zajlik. A perinatális problematika tipikus sorsfordulatait fogjuk bemutatni, amelyeket gyakran látunk egyéni és csoportterápiáink során. A résztvevők érdeklődése és hozzászólásai által kibomló beszélgetés során perinatális szemléletben vitatjuk meg az egyes életproblémák családterápiás vonatkozásait.

Csizek Zsuzsanna mentálhigiénés segítő szakember, Dr. Kriván Márta neurológus, Orosz Katalin klinikai szakpszichológus, Rosnyay Nóra Rita mentálhigiénés segítő szakember